Adasi (عدسی) je tradiční íránský pokrm připravovaný z čočky. Je oblíbený především jako vydatná a hřejivá snídaně. Vvyznačuje se jednoduchou přípravou, výživností a lahodnou chutí, která kombinuje jemnou texturu vařené čočky s aromatickým kořením (zejména skořicí).
Adasi patří mezi nejčastější snídaňová jídla v íránských domácnostech i restauracích, je populární zejména v chladnějších obdobích roku.

Základními ingrediencemi pro přípravu adasi je čočka, cibule, kurkuma, sůl, pepř, olej a voda. Nejedná se o komplikovaný recept a bez koření, kterým se tradiční adasi posype těsně před podáváním, by se jednalo o jídlo chuťově velmi podobné “české čočce”.
Adasi se podává horké s čerstvým íránským chlebem typu lavash nebo sangak. Před podáváním se často zakápne čerstvou citronovou šťávou, která příjemně zvýrazní chuť čočky, a posype skořicí, přidat se může i troška másla.
Adasi je pokrm, který existuje v různých regionálních variantách, lišících se především použitými druhy koření a doplňkovými ingrediencemi. Můžete tak například narazit na adasi s bramborem nebo adasi s rajčaty, případně výrazně více kořeněnou verzi.
Konzumace adasi jako snídaně odráží íránskou tradici teplých a vydatných jídel na začátku dne. Díky své jednoduchosti, dostupnosti surovin a schopnosti zasytit se adasi rozšířilo mezi všemi společenskými vrstvami a stalo se jedním ze symbolů íránské snídaně.
Velká porce adasi s čerstvým chlebem, miskou bylinek (sabzi khordan) s dokonalou nakládanou okurkou a čajem s cukrem nabat mne stála v jedné snídaňové restauraci v Jazdu 1 100 000 IRR (30 Kč).
Dobrou chuť!