Mast-o musir (ماست و موسیر) je tradiční íránský jogurtový dip připravený z hustého jogurtu a sušeného perského šalotkového česneku Jedná se o velmi oblíbenou přílohu v íránské kuchyni, známou svou jemnou, smetanovou konzistencí a mírně pikantní, aromatickou chutí šalotkového česneku.
Šalotkový česnek je specifická odrůda česneku, která se v Íránu hojně používá při přípravě pokrmů, zejména v kombinaci s jogurtem. Má jemnější a méně ostrou chuť než běžný česnek.

Název dipu přímo odkazuje na dvě hlavní ingredience. “Mast” znamená v perštině jogurt a “musir” odkazuje k sušenému šalotkovému česneku (Allium stipitatum).
Základ mast-o musir tvoří hustý jogurt, který je často přirovnáván k řeckému jogurtu svou hustou, krémovou konzistencí. Klíčovou přísadou, která tento dip odlišuje od jiných jogurtových dipů, je právě sušený šalotkový česnek. Ten se předem namáčí ve vodě, aby nabobtnal a změkl. Po změknutí se šalotka osuší, velmi jemně naseká (někdy i rozdrtí) a vmíchá do jogurtu. Směs se poté nechá několik hodin odležet v chladu, aby se chutě vzájemně propojily. Kromě základních složek se někdy přidává také sůl a čerstvě mletý černý pepř.
Mast-o musir se nejčastěji podává ke grilovaným masům, často je součástí perských předkrmů (společně s čerstvým pečivem, bylinkami a zeleninou).
Já na mast-o musir v mé oblíbené kebab restauraci v Isfahánu zbožňoval zdobení jemně namletými pistáciemi a plátky sušených růžových květů.
Íránský kabab si bez mast-o musir nedokážu představit.
Dobrou chuť!