Bar Forbína je novým elegantním hráčem na pražské scéně koktejlových podniků s ambicemi zařadit se mezi ty nejvyhlášenější místa, kam jít na koktejl. Byla otevřena v srpnu 2024 v Paláci Lažanských na Národní třídě v Praze, přímo naproti Národnímu divadlu.
Za Forbínou stojí stejní provozovatelé jako za sousední kavárnou Slavia a SmetanaQ.

Koktejlové menu Forbíny je inspirováno repertoárem Národního divadla a je rozděleno do čtyř částí: Balet, Činohra, Opera a Laterna magika. Každý koktejl nese název konkrétní inscenace a jeho složení a prezentace odráží její charakter. Například koktejl “Labutí jezero” je servírován ve sklenici ve tvaru labutě, “Sněhová královna” je koktejl s výraznou chutí jahod, podávaný s čepicí z jemného ledu, který na drink nastrouhají ručně speciálním strojem kakigōri-ki.

Forbína klade důraz na detailní zpracování a prezentaci každého koktejlu, ke každému drinku je krátký popisek v menu, v případě zájmu vám ale barmani po přinesení koktejlu rádi povypráví příběh delší. Většinu hostů údajně stále tvoří Češi, personál mluví i anglicky, jedna barmanka dokonce plynule španělsky. Pokud si příběh nechcete vyslechnout, nemusíte.

Prostor baru je navržen tak, aby připomínal atmosféru divadelní forbíny, tedy prostoru před jevištěm, kde se odehrávají předscény. Tento koncept je podtržen těžkou oponou u vstupu a celkovým designem interiéru, který reflektuje divadelní tematiku.

Prostor, kde se bar nyní nachází, dříve sloužil jako kulečníkový sál a později jako restaurace. Při rekonstrukci, kterou vedlo architektonické studio Olgoj Chorchoj, byl interiér obnoven s důrazem na použití přírodních materiálů.
Dominantou je nepřehlédnutelný masivní kamenný barový pult. Palisandrové obložení s uměleckými díly od Michala Bačáka dodává prostoru atmosféru magické zahrady. Ručně foukaná skleněná svítidla a použití přírodních materiálů podtrhují luxusní charakter interiéru.


Forbína zatím není tak známá jako například bar Hemingway a tak zatímco v úterý okolo desáté večer byla před Hemingwayem fronta přibližně deseti lidí čekajících na vstup, ve Forbíně se šlo posadit bez problémů.
Já si vychutnal ginový koktejl Kouzelný cirkus a Sluhu dvou pánů (v kterém jsem, upřímně, spíše než lanýže cítil bazalku; Itálii koncentrovanou do skleničky mi připomínal ale i tak). Od přátel jsem ochutnal i La Syphilde a Ptačí sněm, všechny koktejly byly skvělé.
Vyprávění příběhů od barmanů bylo poutavé, a to i přesto, že je museli vyprávět zřejmě skutečně mnohokrát. Hudba v baru nebyla přiliš hlasitá, obsluha byla rychlá, platba kartou je samozřejmostí (jeden koktejl zde nejčastěji vyjde na 300 Kč).
Byli jste již v tomto novém podniku přímo naproti Národnímu divadlu? Jaký drink je váš oblíbený?
Na zdraví!
Více informací o baru Forbína získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇨🇿 Svíčková nebo guláš? To už znáte nazpaměť! Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu zajímavosti o turecké, kyrgyzské nebo britské kuchyni.