Restaurace Dejvická 34, Praha


Restaurace Dejvická 34 by Tomáš Černý se zaměřuje na italskou kuchyni. Spolumajitel a šéfkuchař Tomáš Černý s ní má bohaté zkušenosti. Ve svém podniku se pohybuje nejen v kuchyni, ale často i mezi hosty. Během naší návštěvy se o nás staral právě on. A nic ze slov o jeho temperamentu a nadšení pro vaření nelže. Dokázal náš zážitek velmi příjemným způsobem povznést na další úroveň.

Smažené olivy Ascolana plněné telecím masem s česnekovou majonézou
Smažené olivy Ascolana plněné telecím masem s česnekovou majonézou

Jako předkrm se podávaly smažené olivy Ascolana plněné telecím masem s česnekovou majonézou. Název Ascolana označuje jak typ velké olivy, tak typ jídla, který se z něj s oblibou připravuje.  Poprvé se tyto olivy začaly plnit zbytky masa a smažit již okolo roku 1800, v Itálii se jedná o velmi oblíbený druh předkrmu. Americká food kritička Mimi Sheraton jej dokonce zařadila do své knihy „1000 potravin, které musíte ochutnat před tím, než zemřete“. V Dejvické 34 jsem je ochutnal poprvé a byly perfektní. Servírování na papíře, které odkazovalo ke kornoutu, v kterém se často podávají, se mi líbilo. Rád si je dám znovu.

Spaghetti s rajčaty, chobotnicí a olivami Taggiasca
Spaghetti s rajčaty, chobotnicí a olivami Taggiasca

Spaghetti s rajčaty, chobotnicí a olivami Taggiasca jako hlavní chod. Chobotnice byla měkká až křehká a kombinace s olivami skvělá. Olivy Taggiasca jsou druh malých tmavých změklých oliv naložených v olivovém oleji.

Šiška plněná moussem z bílé čokolády s rebarborovým kompotem a křupavou mléčnou čokoládou
Šiška plněná moussem z bílé čokolády s rebarborovým kompotem a křupavou mléčnou čokoládou

Šiška plněná moussem z bílé čokolády s rebarborovým kompotem a křupavou mléčnou čokoládou jako sladká tečka na závěr. Spíše než o šišku se jednalo o polokouli z mléčné čokolády plněnou nadýchanou, ale hutnou pěnou z čokolády bílé. V kombinaci s rebarborou a čerstvými jahodami velmi příjemný dezert.

Obědové menu jsme doplnili růžovým šumivým vínem Franciacorta, EDIZIONE, Rosé Milessimato, DOCG z italského vinařství Barone Pizzini, které se zaměřuje na vysoce kvalitní šumivá vína. Vinařství se v posledních letech řadí mezi absolutní špičku v oblasti šumivých vín – a to nejen vzhledem k posbíraným oceněním. Veškerá produkce je organická, vinařství je energeticky soběstačné  a výroba je gravitační, tj. technologicky uspořádané tak, že zpracování a doprava hroznů a moštu probíhá pomocí zemské gravitace, bez čerpadel, vždy směrem dolů. Pro speciální příležitost bylo toto víno v chuti s náznakem malin, rybízu a borůvek skvělá volba.

Pohled do kuchyně z chef's table
Pohled do kuchyně z chef’s table

Restaurace má pro hosty připraven „chef’s table“ – stůl, odkud máte vynikající přehled o všem, co se v kuchyni děje. V době obědové nebo večerní špičky tak máte příležitost sledovat doslova koncert kuchařů, kteří jsou skvěle sehraní. K chef’s table se vejde až pět lidí a protože je umístěn odděleně od dalších stolů, je zde zajištěna větší míra soukromí.

Interiér restaurace Dejvická 34
Interiér restaurace Dejvická 34

Interiér restaurace Dejvická 34 je zařízen v středomořském stylu, v létě je otevřená zahrádka, vnitřní prostory na úrovni ulice pak doplňují i prostory v suterénu.

Zahrádka restaurace Dejvická 34
Zahrádka restaurace Dejvická 34

Restaurace v listopadu 2021 obdržela ocenění Michelin Bib – mimořádný poměr cena/výkon. Patří tak na český michelinský seznam. Tříchodové obědové menu zde lze pořídit za 495 kč, dva chody (předkrm a hlavní chod nebo hlavní chod a dezert) vyjdou na 395 Kč, samostatný hlavní chod poté na 295 Kč. Pokud máte chuť na špičkovou italskou kuchyni, určitě doporučuji návštěvu.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: