Basbousa (بسبوسة), někdy také nazývaná namoura, revani nebo v Tunisku harissa (pozor na tuniskou paprikovou pastu stejného názvu), je tradiční arabský moučník, který je velmi populární v oblasti Blízkého východu, severní Afriky a ve východním Středomoří. Jedná se o šťavnatý, sladký koláč ze semoliny nebo krupice, nasáklý sirupem, často podávaný s kokosem nebo oříšky.

Slovo “basbousa” pochází z arabského výrazu “basa”, což znamená “mísit” nebo “tlačit”, což odkazuje na způsob přípravy těsta.
Základem koláče je těsto z hrubé pšeničné krupice nebo semoliny. Po upečení se koláč zalije sladkým cukrovým sirupem. Díky tomu je basbousa uvnitř krásně šťavnatá. Semolina je pro přípravu naprosto klíčová, protože dodává koláči jeho charakteristickou strukturu, chuť i vůni. Díky hrubší struktuře semoliny má koláč specifickou zrnitou, lehce křupavou texturu, která krásně kontrastuje se šťavnatostí koláče prosyceného sirupem. Dezert je také poměrně snadný na přípravu, nevyžaduje žádné složité suroviny ani postup.

Basbousa je oblíbenou sladkostí při různých oslavách a svátcích. V arabském světě se často připravuje během postního měsíce ramadánu, kdy se jí po setmění k přerušení celodenního půstu. V Egyptě, Libanonu či Palestině je běžným zákuskem na svatbách, kde se někdy podává zdobená mandlemi. V Turecku se peče na Eid al-Fitr (svátek přerušení půstu), v Řecku zase o Velikonocích.
I když je základní recept na koláč basbousa v různých regionech podobný, rozhodně neexistuje jen jedna “správná” verze tohoto oblíbeného moučníku. Naopak, basbousa se může pyšnit širokou škálou variant a místních úprav. Někde se do těsta přidává kokos, jinde zase oříšky či sušené mléko. Řecká verze sází na pomerančovou kůru a skořici, zatímco turecká se nechává nasáknout řidším, méne sladým sirupem s růžovou vodou.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.