Assidat zgougou: tuniský krémový dezert

Assidat zgougou (عصيدة الزقوقو) je tradiční tuniská sladkost podobná pudinku. Připravuje především při oslavách Mawlidu, výročí narození proroka Mohameda. V tuniských cukrárnách je ale k dostání celoročně. Dezert má typickou krémovou strukturou, kterou získává díky základní surovině – semenům borovice alepské (Pinus halepensis), místně nazývaným “zgougou”.

Assidat zgougou: tuniský krémový dezert.
Assidat zgougou: tuniský krémový dezert.

Assidat zgougou má v dnešním Tunisku status luxusního dezertu. Ze 100 kg šišek se totiž získá jen 3 kg semínek. Paradoxně v minulosti se jednalo o jídlo chudých, semínka totiž sloužila jako náhrada kaší z pšenice, prosa nebo ječmene během období neúrody.

V období Mawlidu je zvykem připravovat assidat zgougou ve velkém množství a sdílet jej s rodinou, přáteli a sousedy. Dokonce se soutěží o nejlepší assidat zgougou.

Assidat zgougou: tmavá a světlá vrstva dezertu.
Assidat zgougou: tmavá a světlá vrstva dezertu.

Proces přípravy tohoto dezertu je poměrně náročný. Nejprve se semena borovice alepské důkladně očistí, opraží a jemně namelou, následně se směs smíchá s vodou a nechá několik hodin odstát, aby se z ní uvolnily všechny chutě. Poté se směs opakovaně přecedí přes jemná síta, aby byla odstraněna tuhá část semínek a vznikla hladká, aromatická tekutina. Do této tekutiny se přidává pšeničná mouka (nebo škrob), který pomáhá vytvořit správnou konzistenci. Směs se za stálého míchání vaří na mírném ohni, dokud nezhoustne a nezíská tmavě hnědou barvu. Jakmile je směs hotová, nalije se do misek a nechá vychladnout.

Následuje příprava bílé vrstvy, která dezert doplňuje. Ta se vyrábí z mléka, cukru, škrobu, žloutků a aromatické esence z květů pomerančovníku nebo pelargonie. Poleva kontrastuje nejen svou barvou, ale i chutí.

Povrch dezertu se tradičně zdobí různými druhy ořechů, které mohou být použity celé nebo mleté. Často jsou uspořádány do estetických vzorů.

Assidat zgougou: typický tuniský dezert.
Assidat zgougou: typický tuniský dezert.

Já měl možnost ochutnat assidat zgougou v jedné vyhlášené cukrárně v hlavním městě Tuniska. Chuť byla lehce oříšková, bílá vrstva s extraktem z pomerančových květů dezert příjemně obzvláštnila. Oříšky přidaly křupavý element. Jedna miska assidat zgougou stála 6 TND (50 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.