Bukë misri je tradiční albánský kukuřičný chléb. Kukuřice se v Albánii začala ve větší míře pěstovat v 17. století, kdy se stala důležitou plodinou v oblastech, kde pšenice nebyla snadno dostupná. Bukë misri tak byl každodenním pečivem pro rodiny, které si nemohly dovolit pšeničnou mouku (nebo v oblastech, kde pšenice nerostla).

Základní surovinou je kukuřičná mouka, voda a sůl. Těsto se zpracuje do lepivé konzistence, vytvaruje se do placatého bochníku a tradičně se peče na kamenné plotně nebo v peci. Výsledný chléb je hutný, má charakteristickou žlutou barvu a mírně nasládlou chuť díky kukuřici.
Chléb z kukuřičné mouky lze najít i v některých dalších balkánských kuchyních. V Severní Makedonii a Srbsku jej připravují pod názvem “proja” nebo “projara”. V Řecku se v některých oblastech peče kukuřičný chléb pod názvem “bobota”. V Itálii se pak připravuje kukuřičná kaše s názvem polenta, v Rumunsku zase kaše mămăligă.

Já měl možnost ochutnat bukë misri se zeleninou a jogurtovo-sýrovou polevou jako přílohu ke grilovanému masu v podniku Bar Restorant Fredi nedaleko Lezhe (viz Kam na jídlo v Albánii). Přiznám se, že si příliš nenašel cestu k mému srdci, sýrová poleva měla velmi intenzivní chuť a v kombinaci se sladším kukuřičným chlebem se do mé chuti netrefila. Jedna velká porce stála 250 ALL (60 Kč).
Dobrou chuť!