Fırında kuru fasulye jsou bílé fazole v rajské omáčce pečené v troubě. Historicky se jedná o jednoduché turecké jídlo venkovského původu, tradičně připravované v kamenných nebo hliněných pecích na dřevo. Tato metoda přípravy fazolí pochází z oblasti turecké Anatolie, odkud se rozšířila po celé zemi.

Základem receptu jsou bílé suché fazole (kuru fasulye), které se předem namáčejí, aby změkly a usnadnilo se jejich vaření. Používá se samozřejmě rajský protlak nebo čerstvá rajčata, cibule a koření. Maso může, ale nemusí být součástí receptu. Pokrm se dokončuje pečením v troubě. Právě pečení dodává jídlu charakteristickou chuť a konzistenci.
Fırında kuru fasulye je v Turecku velmi oblíbené domácí jídlo. Nejčastěji se podává s tureckým rýžovým pilafem, který může být dochucen máslem, cibulí nebo drobnými těstovinami (şehriye).
Právě v této bezmasé kombinaci jsem turecké pečené fazole ochutnal i já v jedné dražší restauraci v městě Konya. Jedna porce mne vyšla na 170 TRY (100 Kč). Pilaf byl skvěle dochucený, fazole v rajské omáčce měly bohatou chuť a já si (na chvíli) rád odpočinul od tureckých masových jídel 😁😇
Dobrou chuť!
🇹🇷 Jste fanouškem kebabu nebo turecké "pizzy" pide? Chcete poznat i další turecká jídla? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět o tureckém jídle a pití.