Jazdská káva (قهوه یزدی) je tradiční kávový nápoj pocházející z íránského města Jazd. Tento nápoj, známý také jako “káva smuteční” nebo “káva pro truchlící”, se tradičně třetí den po smrti zesnulého.
Jazdská káva byla v červenci 2019 oficiálně zapsána na seznam nehmotného kulturního dědictví Íránu.

Jazdská káva se tradičně připravuje časově velmi náročným způsobem. Kávová zrna se nejprve opraží a namelou na jemný prášek pomocí kameninového mlýnku. Následně se káva s vodou vaří v kotlíku na prudkém ohni, neustále se míchá, aby nepřetekla. Tento proces trvá 3–12 hodin (podle objemu připravované kávy). Během vaření se do kávy postupně přidává růžová voda, kardamom a krystalizovaný cukr (nabat), které jí dodávají charakteristickou vůni a chuť. Po dovaření se káva přecedí přes jemnou hedvábnou látku, aby byla zcela čistá.
Ghahve Yazdi se tradičně podává v malých dekorativních pohárcích nebo skleničkách, často doprovázená typickými sladkostmi z Jazdu, jako je baklava, gaz (perský nugát), qottab (smažené pečivo plněné ořechy) nebo perské cukrovinky s růžovou vodou. Nápoj má silnou sladkou chuť, takže se často pije v malých množstvích jako symbolická součást pohostinnosti.
Tutu speciální kávu z Jazdu jsem měl od počátku na svém seznamu jídel a nápojů, které chci v Jazdu vyzkoušet. Silné a sladké arabské kávy jsem vypil za ty roky cestování již skutečně dost; jazdská káva mne ale překvapila. Sladkou chuť jsem očekával (a nemýlil jsem se), přidání růžové vody do kávy však kávu povznese na jinou úroveň a (pro mne) příjemně odliší od dalších typů sladkých káv.
Jedna jazdská káva podávaná automaticky s třemi kousky qottab mne vyšla na 550 000 IRR (15 Kč) a já jsem skutečně rád, že jsem ji mohl ochutnat.
Až budete cestovat do Jazdu, zkuste se po ní podívat také.
Dobrou chuť!