Kulaç je tradiční albánský nekynutý chléb. Patří k nejstarším a nejtypičtějším typům pečiva v albánské kuchyni. Podobný typ nekynutého chleba lze nalézt například v Kosovu, Severní Makedonii a v některých částech Řecka.
Kulaç se tradičně připravuje bez použití kvásku, droždí nebo jiných kypřících látek. Právě absence kynutí odlišuje kulaç od běžných chlebů. Kulaç se nejčastěji peče na otevřeném ohni, na horkém kameni nebo v tradiční peci zvané çerep. Lze jej však připravit i v troubě.

Základní surovinou pro přípravu chlebu kulaç je pšeničná mouka, narazit ale můžete i na varianty s moukou kukuřičnou; ta je běžná zejména v horských oblastech, kde byla kukuřice v minulosti dostupnější než pšenice.
Díky absenci kynutí má kulaç velmi hutnou strukturu. Rychlá příprava má i praktické důvody – v minulosti byla výhodná při neočekávaných návštěvách nebo slavnostních příležitostech, kdy nebyl čas čekat na vykynutí těsta.

Já chléb kulaç úplnou náhodou ochutnal v taverně Te Xhaferi (viz. Kam na jídlo v Albánii). Byl velmi hutný, mírně sladký a bylo vidět, že byl připravovaný na ohni (stejně jako fli, které jsem zde také ochutnal). Skvěle se hodil k tzatziki, místnímu sýru, olivám a grilovanému jehněčímu i vepřovému masu.
Pokud na kulaç narazíte, určitě tuto specialitu albánské kuchyně vyzkoušejte.
Dobrou chuť!
