Pashmak: íránská cukrová vata

Pashmak (پشمک) je tradiční íránská cukrovinka připomínající vzhledem cukrovou vatu. Název “pashmak” v perštině doslova znamená “malá vlna” nebo “vlnka”, což odkazuje na její charakteristickou nadýchanou a vláknitou strukturu.

Pashmak: íránská cukrová vata.
Pashmak: íránská cukrová vata.

Tato sladkost je oblíbená v Íránu a dalších zemích Blízkého východu, kde se tradičně podává při různých svátcích, slavnostech či rodinných setkáních.

Pashmak patří mezi tradiční perské sladkosti s dlouhou historií, techniky výroby podobných cukrovinek s dlouhými vlákny byly známé již v 15. století. Je spojen s íránským městem Jazd, které je výrobou sladkostí proslulé.

Složení a příchutě pashmaku

Hlavními ingrediencemi pro výrobu pashmaku jsou cukr, mouka, olej (typicky sezamový) a někdy také pistácie, kardamom či šafrán pro ochucení a obarvení. V současnosti je možné pashmak zakoupit v mnoha různých příchutích, snadno koupíte:

  • vanilkový pashmak
  • šafránový pashmak
  • čokoládový pashmak
  • pistáciový pashmak
  • pashmak s růžovou vodou (můj nejoblíbenější)

Jak se připravuje pashmak

Tradiční výroba pashmaku je poměrně složitá a vyžaduje zkušenost a trpělivost.

  • Nejprve se svaří cukr s vodou, dokud nevznikne hustý cukrový sirup.
  • Do sirupu se přidává opražená mouka a někdy také olej, nejčastěji sezamový. Tato směs se intenzivně míchá a hněte, dokud nezíská správnou konzistenci.
  • Po dosažení správné konzistence se směs opakovaně natahuje, překrucuje a protahuje. Tento proces vyžaduje obratnost a zkušenosti cukráře, musí vzniknout tenká, jemná a dlouhá cukrová vlákna připomínající vlnu.
  • Hotová vlákna se balí do menších porcí.
Zabalený íránský pashmak.
Zabalený íránský pashmak.

Íránský pashmak vs. turecké pișmaniye

Pashmak bývá často srovnáván s tureckou sladkostí pişmaniye, která má podobnou vláknitou strukturu a vzhled. Obě cukrovinky se vyrábí podobným způsobem protahováním a vytahováním cukrového sirupu s moukou a olejem a jsou si skutečně podobné, rozdíly jsou jen malé.

Pashmak je stejně jako turecké pişmaniye moje oblíbená pochoutka. Ostatně kdo by se rád nevrátil do dětství do dob českých poutí a cukrových vat? 😊

Dobrou chuť!