Pistácie: celosvětově milovaná pochoutka

Pistácie. Kdo by je nemiloval? ❤️

Pistácie patří mezi nejoblíbenější pochoutky na světě. Přestože jsou pistácie běžně označované jako ořechy, ve skutečnosti se botanicky jedná o semena stromu řečík pistáciový (Pistacia vera).

Pistácie odrůdy akhbari u specializovaného prodejce v Íránu. V oddělených boxech jsou prodávány šafránové pistácie, mírně solené, solené a pistácie upražené s citronovou šťávou.
Pistácie odrůdy akhbari u specializovaného prodejce v Íránu. V oddělených boxech jsou prodávány šafránové pistácie, mírně solené, solené a pistácie upražené s citronovou šťávou.

Původ a historie pistácií

Pistácie pocházejí původně ze střední Asie a Blízkého východu. Pistácie (پسته) byly známé a pěstované již ve starověké Persii (dnešní Írán), odkud se postupně rozšířily do oblastí Středomoří a později i do dalších částí světa. V současné době patří mezi hlavní oblasti produkce pistácií Írán, Spojené státy americké (zejména Kalifornie), Turecko, Čína a Sýrie.

Nejlepší pistácie na světě

Existuje několik odrůd pistácií, které se liší velikostí, chutí, vzhledem a kvalitou. Mezi nejvíce ceněné a vyhledávané odrůdy patří:

    • Akhbari (اکبری) – prémiová odrůda pocházející z Íránu, vyznačuje se velkými podlouhlými jádry, jemnou texturou a výraznou chutí. Odrůda akhbari je považována za jednu z nejkvalitnějších a nejdražších pistácií na světě. Často se používá jako luxusní pochoutka a pro dárkové balení.
    • Kalleh ghouchi (کله قوچی) – oblíbená íránská odrůda známá svou velikostí a otevřeností skořápky. Má krémově nazelenalá jádra s intenzivní chutí.
    • Ahmad aghaei (احمد آقایی) – další íránská odrůda s protáhlými jádry, světlejší barvou a jemnou nasládlou chutí. Díky své kvalitě a konzistentnímu vzhledu se často používá pro export.
    • Fandoghi (فندقی) – menší, ale velmi rozšířená odrůda v Íránu. Díky své dostupnosti a stabilní kvalitě se využívá zejména ve zpracování potravinářských výrobků (např. cukrovinky, dezerty).
Íránské pistácie.
Íránské pistácie.

Největší světový producent pistácií

Největším světovým producentem pistácií je dlouhodobě Írán, následovaný Spojenými státy americkými. Írán je známý svou dlouhou tradicí pěstování pistácií, má ideální klimatické podmínky pro jejich produkci. Íránské pistácie jsou proslulé svou kvalitou, chutí a specifickou zelenou barvou, která je považována za znak prvotřídní kvality a čerstvosti. Odhaduje se, že Írán vyprodukuje 50 – 70 % celosvětové produkce.

Šafránové pistácie prodávané na trhu v Isfahánu.
Šafránové pistácie prodávané na trhu v Isfahánu.

Pistácie v Íránu

Pistácie jsou v Íránu považovány za národní poklad a významnou součást kulturního dědictví. Nejvýznamnější pistáciovou oblastí v Íránu je provincie Kermán (zejména města Rafsandžán a Sirján), kde se nachází rozsáhlé plantáže a kde se koncentruje většina národní produkce. Další významné produkční oblasti jsou provincie Jazd a Chorásán Razaví. V Jazdu jsem viděl celé ulice věnované obchodníkům, kteří vykupují a prodávají pistácie.

V Íránu se pistácie tradičně sklízí ručně – většinou na přelomu srpna a září. Íránské pistácie se ručně i třídí, což garantuje vysokou kvalitu.

Nabídka íránských pistácií a dalších oříšků u jednoho z mnoha obchodníků v Isfahánu.
Nabídka íránských pistácií a dalších oříšků u jednoho z mnoha obchodníků v Isfahánu.

Zpracování pistácií

Proces zpracování pistácií zahrnuje několik kroků, které zajišťují jejich kvalitu, chuť a trvanlivost:

  1. Sklizeň – pistácie se sklízejí v okamžiku optimální zralosti, kdy se skořápka přirozeně otevírá.
  2. Loupání a čištění – odstranění vnější měkké slupky, čištění a odstranění nečistot.
  3. Sušení – pistácie se suší buď přirozeně na slunci, nebo v sušárnách při kontrolované teplotě, aby se zabránilo plesnivění nebo jinému znehodnocení.
  4. Třídění a klasifikace – podle kvality, velikosti, otevřenosti skořápky a barvy jader.
  5. Pražení a solení – pistácie se praží, solí nebo dochucují různými kořením (např. šafrán). Oblíbené jsou i pistácie bez soli.
  6. Balení – balení pistácií probíhá ve vzduchotěsných obalech, aby se chuť nebyla ovlivněna externími vlivy.
Vyloupané a nasekané íránské pistácie prodávané pod značkou Haj Seyed Abotorab Ghalamkarian (založeno 1949).
Vyloupané a nasekané íránské pistácie prodávané pod značkou Haj Seyed Abotorab Ghalamkarian (založeno 1949).

Využití pistácií v gastronomii

Pistácie mají široké uplatnění v gastronomii po celém světě. Nejčastěji se konzumují v pražené a solené podobě jako pochoutka. Používají se také v cukrářství – jsou nezbytnou součástí mnoha tradičních dezertů. Pistácie se běžně používají v tradičním íránském nugátu gaz. Jsou dekorativní součástí mnoha dalších dezertů i jídel. Celý svět zná tureckou baklavu (ale i ta íránská je skvělá!), nebo třeba italskou pistáciovou zmrzlinu (gelato).

Kolik stojí íránské pistácie

Díky tomu, že patří Írán mezi lídry světové produkce pistácii, je možné zde nakoupit pistácie skutečně levně. Jeden kilogram pistácií té nejvyšší kvality (odrůda akhbari) se aktuálně prodává u specializovaných prodejců za 11 100 000 IRR (310 Kč). Pro mne jsou pistácie tím nejlepším gastrosuvenýrem z Íránu. Přivezl jsem jich několik kilogramů 😇

Mírně solené pistácie odrůdy akhbari koupené u jednoho z vyhlášených obchodníků v Isfahánu. Bílé tečky jsou sůl.
Mírně solené pistácie odrůdy akhbari koupené u jednoho z vyhlášených obchodníků v Isfahánu. Bílé tečky jsou sůl.

Až si budete příště pochutnávat na pistáciích, vzpomeňte si na jejich bohatou historii, náročnou cestu od stromu až na váš stůl a možná i na to, že pistácie nejsou oříšky, ale semínka 😊

Dobrou chuť!