Petulla: albánské smažené pečivo

Petulla je tradiční albánské smažené pečivo. Nejčastěji se tvaruje do menších  kuliček nebo placiček, které se smaží v oleji. Povrch je zlatavě hnědý, křupavý, vnitřek zůstává měkký a nadýchaný.

Petulla: albánské smažené pečivo.
Petulla: albánské smažené pečivo.

V Albánii se petulla nejčastěji podává ke snídani. Konzumují se čerstvé, ihned po smažení, kdy jsou nejchutnější. Typickou přílohou bývá bílý balkánský sýr nebo džem z různých druhů ovoce. Běžné je také servírování s jogurtem, medem nebo čokoládovými pomazánkami. Petulla je možné podávat na slano i na sladko, což z nich činí velmi univerzální pečivo.

Petulla: povrch je zlatavě hnědý, křupavý, vnitřek zůstává měkký a nadýchaný.
Petulla: povrch je zlatavě hnědý, křupavý, vnitřek zůstává měkký a nadýchaný.
V kombinaci se sýrem a ovocným džemem nebo medem tvoří petulla jednoduchou, ale skvělou typickou albánskou snídani.
V kombinaci se sýrem a ovocným džemem nebo medem tvoří petulla jednoduchou, ale skvělou typickou albánskou snídani.

Já dostával tyto neplněné koblížky ke snídani takřka v každém ubytování, nejčastěji se sýrem a džemem. Nejvíce mi chutnaly od jedné babičky, která měla těsto připravené předem, pravděpodobně přes noc a která mi dovolila jejich přípravu sledovat. Právě tyto koblížky byly ty nejnadýchanější a pro mne nejlepší ❤️

Dobrou chuť!