Qofte jsou malé placičky nebo kuličky z mletého masa, ochucené bylinkami a kořením, které se smaží, pečou nebo grilují. Jde o jedno z nejoblíbenějších albánských jídel. Slovo “qofte” pochází z perského “kufteh” (“rozmělněné maso”).

V Albánii se lze setkat s několika různými úpravami qofte, které se liší použitými surovinami. Mezi nejznámější patří qofte të fërguara, což jsou masové kuličky nebo placičky z mletého masa, cibule, bylinek a koření. Další oblíbenou úpravou je qofte në lëng, kdy se masové kuličky vaří v rajčatové nebo jiné omáčce a podávají se s chlebem nebo rýží. Existuje také qofte me perime, kde se do masové směsi přidává zelenina. Qofte me djathë zase obsahují sýr.
Podobná jídla lze nalézt i v dalších zemích Balkánu, Středního východu a Středomoří. Například v Turecku je obdobou “köfte”, v Řecku “keftedes”, v Srbsku, Bosně a Hercegovině “ćevapi” (“čevapčiči”).
Já jsem qofte z mletého masa ochutnal v restauraci Zgara Te Çunat v městečku Himarë (viz Kam na jídlo v Albánii). Jedna porce stála 700 ALL (175 Kč). Byly dokonalé.
Dobrou chuť!