Tespixhe je tradiční balkánský dezert z hutného těsta s oříšky, který je nasáklý sladkým sirupem. Pro mnohé Albánce je to vzpomínka na domov.

Základem tespixhe je jednoduché těsto, do kterého se vmíchají nasekané vlašské ořechy. Těsto se pak několik minut vaří v hrnci a nechá se zchladnout. Připravené těsto se rozprostře do vymazaného nebo pečicím papírem vyloženého pekáče. Povrch se nožem rozkrájí na malé čtverečky či kosočtverce, aby se hotový dezert snadno porcoval. Takto připravené těsto se peče v troubě do zlatova.

Mezitím se připraví sirup, který je pro dezert typický. Stačí v hrnci svařit vodu s cukrem, přidat plátky citronu a trochu vanilkového extraktu. Sirup se nechá několik minut jemně probublávat, aby získal správnou konzistenci, a pak se nechá vychladnout. Jakmile je tespixhe upečený, ještě horký se přelije polovinou sirupu. Poté se na chvíli vrátí do trouby, aby se sirup krásně vsákl. Nakonec se tespixhe vyndá a rovnoměrně se přelije zbytkem sirupu. Nechá se zcela vychladnout při pokojové teplotě, aby těsto stihlo nasáknout všechen sladký sirup a získalo svou typickou vláčnost.
Tespixhe je dezert, který nejlépe chutná až po úplném zchladnutí, kdy je krásně nasáklý sirupem a všechny chutě se propojí do harmonického celku. Já se opět nemohu zbavit přirovnání k dalšímu českému vánočnímu pečivu – hutným oříškovým pracnám, které jsou napuštěny cukrovým sirupem.
Tespixhe jsem ochutnal v malé cukrárně Arishta Bakery (viz Kam na jídlo v Albánii), jeden kousek vyšel na 150 ALL (37 Kč).
Dobrou chuť!