Testi kebabı je maso pomalu pečené v keramická nádobě, která se při servírování rozbíjí přímo u stolu. Jedná se o regionální specialitu typickou pro město Avanos, který je proslulý výrobou keramiky.
Slovo “testi” v turečtině znamená “hliněná nádoba” nebo “džbán”. Testi kebabı je známý také pod názvem “çömlek kebabı” (“kebab v hrnci”).
Testi kebabı: pomalu pečené maso v keramické nádobě

Co je testi kebabı
Testi kebabı je regionální turecké jídlo připravované z masa (nejčastěji jehněčí, hovězí nebo kuřecí), zeleniny a koření. Vše se dlouze dusí přímo ve speciální keramické nádobě. Výsledkem je specialita s intenzivní chutí a vůní, která je díky rozbíjení keramické nádoby mimořádně oblíbená mezi turisty (ale i místními).
Příprava testi kebabu je poměrně zdlouhavá. Maso se nakrájí na menší kostky a smíchá se s nakrájenou zeleninou a kořením. Směs se vloží do keramické nádoby. Přidává se také malé množství tekutiny. Horní část nádoby se důkladně utěsní těstem nebo moderněji alobalem, aby se zabránilo úniku páry během vaření. Takto připravená nádoba se poté vloží do tradiční pece nebo trouby a pokrm se pomalu dusí při relativně nízké teplotě po dobu několika hodin.

Původ testi kebabı
Testi kebabı pochází z oblasti Kappadokie, zejména z města Avanos. Avanos je proslulý svými keramickými dílnami, kde se hrnčířské řemeslo předává po generace. Díky množství jílovité půdy a vhodným klimatickým podmínkám se zde keramika vyráběla již od dob starověkých civilizací. Toto dlouhé dědictví řemeslné výroby keramiky přispělo k vytvoření speciálního způsobu přípravy jídel jako je testi kebabı.

Proč se keramická nádoba rozbíjí?
Rozbíjení keramické nádoby při servírování testi kebabu má údajně více důvodů. Hlavním důvodem je tradice a estetický zážitek, který dělá ze servírování tohoto jídla menší show. Rozbíjení nádoby u stolu je tradiční způsob servírování, který je typický právě pro region Avanos a Kappadokii. Některé restaurace dokonce testi kebap servírují v talíři s hořícím pevným lihem (takovým jsem se snažil vyhnout).
Rozbíjení nádoby ale je také symbolem čerstvosti pokrmu, jelikož nádoba zůstává celistvá a uzavření až do okamžiku servírování před hosty.
Dalším důvodem je praktičnost. Hustá směs by se totiž mohla obtížně vylévat úzkým hrdlem nádoby.

Testi kebab je dnes populární v celém Turecku, ale v Avanosu si zachovává svůj původní charakter a tradiční způsob přípravy, který je pro toto místo jedinečný.
Já jehněčí a hovězí testi kebabı ochutnal přímo v Avanosu v restauraci Bereket (viz. “Kam na jídlo v Kappadokii“). Jedna porce včetně několika salátů a çiğ köfte v rámci meze stála 560 TRY (330 Kč).
Pro nás Čechy možná není toto jídlo díky tradici pomalé přípravy různých gulášů chuťově až tak atraktivní, ale za tu show to stálo 😊
Dobrou chuť!
🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.