Turecké meze: malá jídla ke sdílení

Meze představují v turecké kuchyni tradiční způsob servírování malých pokrmů. Jde o rozmanitou paletu různých předkrmů, které se podávají jako úvod k hlavnímu chodu v restauracích nebo jako součást společenských událostí a rodinných setkání.

Meze se může skládat z desítek malých jídel, jejichž množství a druhy se liší podle regionů, sezóny a příležitostí.

Turecké meze: zeleninový salát, jogurtový cacık a pikantní cibulový salát. Podávané automaticky jako doprovod k jídlům ciğer kebabı a şiş kebap.
Turecké meze: zeleninový salát, jogurtový cacık a pikantní cibulový salát. Podávané automaticky jako doprovod k jídlům ciğer kebabı a şiş kebap.

Význam meze v turecké gastronomii

Pojem “meze” pochází původně z perského slova “mazze”, které znamená “chuť” nebo “ochutnávka”. V průběhu staletí se koncept meze rozšířil po celém Blízkém východě, Středomoří a Balkáně.

V Turecku představují meze nedílnou součást života a gastronomie. Historicky má meze kořeny sahající až do dob Osmanské říše, v moderním Turecku jsou meze běžnou součástí jak rodinných, tak i přátelských společenských setkání.

Meze jsou symbolem turecké pohostinnosti, štědrosti a sdílení. V tureckých domácnostech je zvykem, že hostitel pobízí hosty k ochutnávání všech pokrmů. Je považováno za zdvořilé ochutnat alespoň malé množství každého meze.

Meze se nejčastěji podávají před hlavním jídlem nebo jako doprovod ke konzumaci alkoholických nápojů, především tureckého tradičního alkoholického nápoje rakı. Tento způsob konzumace se označuje jako “rakı sofrası”, tedy doslova “stůl s rakı”. Během této příležitosti se různé typy meze servírují na jednom stole, kde si každý host může dle libosti vybírat a ochutnávat.

Platí se za turecké meze?

Ano, za turecké meze servírované před hlavním chodem se v restauracích zpravidla platí, přestože jeho cenu mnohdy v menu vůbec nenajdete. Meze vám často naservírují automaticky, aby vám čekání na hlavní jídlo rychleji utíkalo. Cena za meze však nebývá příliš vysoká. Za meze podávané ve specializovaných restauracích meyhane se platí vždy.

Turecké meze: zeleninový salát, çiğ köfte, zelí, cibule se sumakem, pálivé papričky, citron a lavash. Podávané automaticky jako předkrm k testi kebabı.
Turecké meze: zeleninový salát, çiğ köfte, zelí, cibule se sumakem, pálivé papričky, citron a lavash. Podávané automaticky jako předkrm k testi kebabı.

Oblíbené pokrmy v rámci tureckých meze

Turecké meze zahrnují velké množství pokrmů.

Studené meze

Studené pokrmy tvoří základ každého servírování meze. Obvykle se jedná o pokrmy připravované předem a podávané za pokojové teploty nebo chlazené.

  • çoban salatası (zeleninový salát)
  • maydanoz salatası (petrželový salát)
  • cacık (osvěžující jogurtový salát s okurkou a česnekem)
  • ezme (pikantní zeleninová směs)
  • haydari (jogurtový dip s česnekem a bylinkami)
  • patlıcan salatası (salát z opečeného lilku)
  • hummus (pasta z cizrny)
  • muhammara (pikantní pasta z paprik a ořechů)
  • kısır (bulgurový salát)
  • yaprak sarma (vinné listy plněné rýží)
  • çiğ köfte (pikantní bulgurové kuličky)

Teplé meze

Teplé meze jsou pokrmy, které se podávají čerstvě připravené, často smažené, grilované nebo pečené.

  • sigara böreği (tenké rolky plněné sýrem)
  • mücver (smažená cuketa)
  • kalamar tava (smažené kalamáry)
  • karides güveç (krevety zapečené v hliněné misce s rajčaty a sýrem)
  • Arnavut ciğeri (smažená játra na albánský způsob)
  • paçanga boreği (plněné rolky s pastırmou a sýrem)

Mořské plody

V přímořských oblastech Turecka tvoří nedílnou součást meze také pokrmy z mořských plodů.

  • midye dolma (mušle plněné rýží a kořením)
  • lakerda (marinovaná ryba, obvykle tuňák)
  • balık köftesi (rybí karbanátky)
  • ahtapot salatası (salát z chobotnice)

Sýry

Sýry jsou velmi oblíbenou součástí turecké kuchyně a proto se často objevují i mezi meze.

  • beyaz peynir (bílý slaný sýr podobný balkánskému sýru)
  • kaşar peynir (polotvrdý žlutý sýr)
  • tulum peynir (zrající sýr skladovaný v kůži z kozího či ovčího mléka)

Nápoje podávané k tureckým meze

Tradičním nápojem konzumovaným s tureckými meze je rakı. Jde se o alkoholický nápoj s anýzovou příchutí, který se míchá s vodou a ledem. Oblíbené je také turecké víno, zejména bílé a růžové a nealkoholické nápoje jako ayran nebo čaj.

Turecké meze: maydanoz salatası (petrželový salát), havuç tarator (jogurt s mrkví), zelí, restovaná cibule, pálivé papričky, ezme a citron. Podávané automaticky jako předkrm a doprovod k jídlu tirit.
Turecké meze: maydanoz salatası (petrželový salát), havuç tarator (jogurt s mrkví), zelí, restovaná cibule, pálivé papričky, ezme a citron. Podávané automaticky jako předkrm a doprovod k jídlu tirit.

Meyhane: restaurace specializované na meze

V Turecku existují specializované restaurace meyhane, které se zaměřují právě na podávání meze a alkoholu, zejména rakı. Meyhane mají dlouhou historii sahající až do období Osmanské říše, kdy byly místem setkávání intelektuálů, umělců a obchodníků.

I dnes jsou oblíbené kvůli své uvolněné atmosféře (já bohužel meyhane zatím neměl možnost navštívit 😢). V meyhane bývá běžné, že číšník přinese velký podnos nebo vozík s vystavenými pokrmy, ze kterého si hosté vybírají ty, které chtějí ochutnat.

Podávání meze je prostě v Turecku hluboce zakořeněnou kulturní tradicí. Meze slouží nejen k uspokojení chuti, ale především k posilování mezilidských vztahů. Koncept meze podporuje sdílení jídla, vytváří prostor pro dlouhé rozhovory a příjemné chvíle strávené s rodinou a přáteli. Proto je meze v Turecku vnímáno jako společenská aktivita stejně významná jako samotná konzumace jídla.

Pokud jste meze ještě v Turecku neměli možnost ochutnat, zkuste to napravit. Určitě si to užijete!

Dobrou chuť!

🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!