Trileçe (také “trilee” nebo “trileche”) je lehký piškotový korpus bohatě napuštěný směsí tří druhů mléka: obvykle kravského mléka, kondenzovaného mléka a smetany.
Trileçe je oblíbené především v albánské, balkánské a turecké kuchyni. Dezert se servíruje studený, často politý karamelovou nebo ovocnou polevou. Název dezertu pochází ze španělského výrazu “tres leches” (v překladu znamená “tři mléka”).

Co je trileçe
Trileçe se připravuje z lehkého a nadýchaného piškotového korpusu, který se peče z vajec, cukru, mouky a kypřícího prášku. Po upečení a vychladnutí se korpus důkladně propichuje vidličkou nebo špejlí a poté se zalévá směsí tří druhů mléka. Nejčastěji jde o kombinaci kravského mléka, slazeného kondenzovaného mléka a husté smetany na šlehání. Tato mléčná směs se pomalu vsákne do korpusu, díky tomu je dezert mimořádně vláčný, jemný a šťavnatý.
Na závěr se trileçe polévá karamelovou omáčkou, já jsem jej v Turecku často dostal i zalitý kondenzovaným mlékem. Dezert se podává vždy dobře vychlazený.
Původ trileçe
Trileçe se silně spojuje s balkánskou a albánskou gastronomií, jeho původ je ale pravděpodobně mimo balkánský region. Výraz “tres leches” pochází ze španělštiny a označuje původní latinskoamerický dezert “pastel de tres leches”, který se rozšířil zejména v Mexiku, Nikaragui a dalších státech Střední Ameriky.
Do balkánského regionu, zejména do Albánie, se dezert pravděpodobně dostal díky migraci lidí nebo kulturní výměně. V albánské kuchyni se trileçe rychle uchytila a přizpůsobila místním chutím a preferencím, vznikla specifická lokální varianta tohoto dezertu. Od té doby se stal velmi populárním a rozšířil se následně do sousedních balkánských zemí, jako je Kosovo, Severní Makedonie, Srbsko, Bosna a Hercegovina. Později se trileçe dostalo také do Turecka, kde si získalo značnou popularitu v cukrárnách a restauracích ve velkých městech.

V současnosti představuje trileçe jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších dezertů v Albánii, Kosovu, Severní Makedonii, Srbsku, Bosně a Hercegovině a také v Turecku. Díky tomu, že se podává vychlazený, je i v horkém létě příjemně osvěžující.
Měli jste možnost trileçe ochutnat? Co na tento dezert říkáte?
Dobrou chuť!