Trileçe: piškotový dezert s balkánskými kořeny

Trileçe (také “trilee” nebo “trileche”) je lehký piškotový korpus bohatě napuštěný směsí tří druhů mléka: obvykle kravského mléka, kondenzovaného mléka a smetany.

Trileçe je oblíbené především v albánské, balkánské a turecké kuchyni. Dezert se servíruje studený, často politý karamelovou nebo ovocnou polevou. Název dezertu pochází ze španělského výrazu “tres leches” (v překladu znamená “tři mléka”).

Trileçe: jeden z typických albánských dezertů. Tento je domácí, zalitý karamelem a bohatě nasáklý sladkým mlékem.
Trileçe: jeden z typických albánských dezertů. Tento je domácí, zalitý karamelem a bohatě nasáklý sladkým mlékem.

Co je trileçe

Trileçe se připravuje z lehkého a nadýchaného piškotového korpusu, který se peče z vajec, cukru, mouky a kypřícího prášku. Po upečení a vychladnutí se korpus důkladně propichuje vidličkou nebo špejlí a poté se zalévá směsí tří druhů mléka. Nejčastěji jde o kombinaci kravského mléka, slazeného kondenzovaného mléka a husté smetany na šlehání. Tato mléčná směs se pomalu vsákne do korpusu, díky tomu je dezert mimořádně vláčný, jemný a šťavnatý.

Na závěr se trileçe polévá karamelovou omáčkou, já jsem jej v Turecku často dostal i zalitý kondenzovaným mlékem. Dezert se podává vždy dobře vychlazený.

Původ trileçe

Trileçe se silně spojuje s balkánskou a albánskou gastronomií, jeho původ je ale pravděpodobně mimo balkánský region. Výraz “tres leches” pochází ze španělštiny a označuje původní latinskoamerický dezert “pastel de tres leches”, který se rozšířil zejména v Mexiku, Nikaragui a dalších státech Střední Ameriky.

Do balkánského regionu, zejména do Albánie, se dezert pravděpodobně dostal díky migraci lidí nebo kulturní výměně. V albánské kuchyni se trileçe rychle uchytila a přizpůsobila místním chutím a preferencím, vznikla specifická lokální varianta tohoto dezertu. Od té doby se stal velmi populárním a rozšířil se následně do sousedních balkánských zemí, jako je Kosovo, Severní Makedonie, Srbsko, Bosna a Hercegovina. Později se trileçe dostalo také do Turecka, kde si získalo značnou popularitu v cukrárnách a restauracích ve velkých městech.

Trileçe: turecká varianta s kávovou příchutí zalitá kondenzovaným mlékem.
Trileçe: turecká varianta s kávovou příchutí zalitá kondenzovaným mlékem.

V současnosti představuje trileçe jeden z nejznámějších a nejoblíbenějších dezertů v Albánii, Kosovu, Severní Makedonii, Srbsku, Bosně a Hercegovině a také v Turecku. Díky tomu, že se podává vychlazený, je i v horkém létě příjemně osvěžující.

Měli jste možnost trileçe ochutnat? Co na tento dezert říkáte?

Dobrou chuť!