Bamya çorbası: turecká polévka ze sušené okry

Bamya çorbası je turecká polévka připravovaná ze sušené okry, masa a rajčatového základu. Polévka má výraznou chuť a hutnou konzistenci. Patří mezi oblíbené regionální pokrmy zejména v kuchyni střední Anatolie (Konya), ale lze ji nalézt napříč celým Tureckem.

Bamya çorbası: turecká polévka ze sušené okry.
Bamya çorbası: turecká polévka ze sušené okry.

Mezi základní ingredience polévky bamya çorbası patří:

  • Sušená okra (bamya) – klíčová surovina, která polévce propůjčuje její typickou strukturu a chuť.
  • Maso – nejčastěji jehněčí nebo skopové, méně často hovězí.
  • Rajčata nebo rajčatový protlak – tvoří základ polévky, dodává barvu a chuť.
  • Cibule.
  • Citronová šťáva.
  • Koření.

V turecké kuchyni se pro přípravu bamya çorbası prakticky vždy používá sušená okra. Důvodů je několik. Čerstvá okra má tendenci vytvářet slizovitou konzistenci. Sušená okra tento efekt výrazně omezuje, díky tomu je polévka příjemnější na konzumaci. Sušením se chuť okry koncentruje, to přináší polévce intenzivnější a příjemnější aroma. A do třetice je sušení tradiční způsob konzervace zeleniny, který umožňuje její skladování po dlouhou dobu. To bylo v dobách bez ledniček klíčové.

Já jsem bamya çorbası ochutnal v jedné dražší restauraci v městě Konya. Jedna porce mne vyšla na 220 TRY (130 Kč). Kombinace sušené okry, křehkého jehněčího masa v rajské polévce mírně dokyselené citronem mi připadla skvělá. Pokud na bamya çorbası narazíte, určitě ji vyzkoušejte!

Dobrou chuť!

🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!