Fırın kebabı: pomalu pečené jehněčí maso

Fırın kebabı je jehněčí maso pomalu pečené ve speciální peci. Název “fırın kebabı” v turečtině znamená doslova “kebab z trouby”. Odkazuje tak naprosto odlišný způsob přípravy na rozdíl od běžného kebabu. Fırın kebabı pochází z tureckého regionu střední Anatolie, zejména z provincie Konya, kde je pokládán za regionální tureckou specialitu.

Fırın kebabı: pomalu pečené jehněčí maso.
Fırın kebabı: pomalu pečené jehněčí maso.

Základní ingrediencí fırın kebabı je kvalitní skopové nebo jehněčí maso, obvykle z plece nebo kýty. Vybrané maso musí být nakrájené na velké kusy, aby během dlouhého pečení zůstalo šťavnaté a křehké. Recept fırın kebabı je velmi jednoduchý. Maso se tradičně ochucuje pouze solí, někdy černým pepřem nebo velmi malým množstvím jiného koření. Nepřidávají se marinády ani výrazné kořenící směsi.

Fırın kebabı se pomalu peče ve speciální peci, nazývané v turečtině “taş fırın” (kamenná pec). Maso se umístí do hlubokých a dlouho se peče při nízké teplotě (obvykle 5 až 6 hodin). Díky nízké teplotě a dlouhému pečení získává fırın kebabı velmi jemnou texturu a intenzivní chuť. Pro mne je fırın kebabı jedna z nejlepších úprav jehněčího masa, jakou jsem kdy ochutnal.

Hotový fırın kebabı se tradičně servíruje horký, doprovázený tureckým chlebem (“pide”). Často se podává na plochém talíři, zalitý vlastní šťávou, která vznikla během pečení. Oblíbenou přílohou bývá čerstvá cibule, rajčata nebo papriky. K fırın kebabı se skvěle hodí turecký jogurtový nápoj ayran.

Příprava fırın kebabı ve specializovaném podniku Ali Baba Fırın Kebap ve městě Konya.
Příprava fırın kebabı ve specializovaném podniku Ali Baba Fırın Kebap ve městě Konya.

Fırın kebabı byl jídlem, na které jsem se při návštěvě města Konya nejvíce těšil. A těšil jsem se oprávněně! Jehněčí maso bylo neuvěřitelně křehké a doslova se rozpadalo. Chléb byl příjemně nasáklý šťávou a nakrájená cibule jídlo skvěle doplňovala. Jedna 100 g porce masa mne vyšla ve vyhlášeném podniku Ali Baba Fırın Kebap ve městě Konya (viz. Kam na jídlo v Konye) na 350 TRY (210 Kč).

Dokonalost!

🇹🇷 Zažijte pravou chuť Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma kompletního průvodce, který vám pomůže objevit a vychutnat si autentické turecké pokrmy a nápoje během vaší cesty.