Çaj mali: albánský horský čaj

Çaj mali je tradiční albánský bylinný čaj připravovaný z rostliny rodu Sideritis. Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje v Albánii, je ceněný pro svou aromatickou chuť.

Çaj mali (v albánštině “čaj z hory”) má původ v horských oblastech Albánie, zejména v jižní a střední části země. Sideritis roste divoce v nadmořských výškách kolem 1000 až 2000 metrů. Sběr rostlin probíhá ručně během letních měsíců, kdy je Sideritis v plném květu.

Çaj mali: na svazky ručně sbíraného čaje často narazíte u malých prodejců kolem cest.
Çaj mali: na svazky ručně sbíraného čaje často narazíte u malých prodejců kolem cest.

Na bylinný čaj z rostliny ze stejného rodu narazíte i v Bulharsku, kde se mu říká mursalský čaj. V Řecku je horský čaj známý pod názvem tsai tou vounou, v Severní Makedonii, Srbsku a Černé Hoře se mu říká planinski čaj a v Turecku zase dağ çayı.

Çaj mali: albánský horský čaj.
Çaj mali: albánský horský čaj.

Çaj mali se pije po celý rok, nejčastěji v chladnějších měsících. Já na něj poprvé narazil v Bulharsku a od té doby na něj nedám dopustit. Chuť čaje je velmi příjemná, jemná, já v čaji cítím med. Od mého prvního ochutnání si jej vždy vozím z cest, a tak je to i můj tip na to, co si přivézt z Albánie.

Měli jste možnost çaj mali ochutnat? Co na něj říkáte?