Crodino: italský nealkoholický aperitiv

Crodino je celosvětově známý italský nealkoholický aperitiv, který se vyrábí od roku 1964. Crodino vzniklo v malém městě Crodo, které leží v severní Itálii. Právě od názvu Crodo je odvozen i název samotného nápoje.

Crodino spritz na pražské smíchovské náplavce.
Crodino spritz na pražské smíchovské náplavce.

Crodino má charakteristickou hořkosladkou chuť a výraznou oranžovou barvu. Přesné složení nápoje je tajemstvím výrobce, jedná se však o směs různých extraktů z bylin, koření, citrusových plodů a květů, která se maceruje v alkoholu. Následně je alkohol odstraněn a vzniká zcela nealkoholický produkt.

Crodino se tradičně podává dobře vychlazené, obvykle s ledem a plátkem pomeranče nebo citronu. Typickou variantou je Crodino spritz, kde se Crodino kombinuje s perlivou vodou a plátkem citrusového ovoce.

Crodino Rosso (červený pomeranč).
Crodino Rosso (červený pomeranč).

Kromě klasického Crodina se v posledních letech objevily i nové příchutě, například Crodino Rosso, který má intenzivnější chuť a barvu, nebo Crodino Twist s přídavkem citrusových tónů.

Pro mne bylo léto 2025 létem zkoušení italských nealkoholických aperitivů. Crodino jsem ze svých testů samozřejmě nemohl vynechat. Crodino je možná i díky dobrému marketingu skutečně hodně rozšířené, ale je i překvapivě hodně drahé, jedna 100 ml lahvička stojí ve specializovaných obchodech necelých 25 Kč, Crodino Rosso ve vetším objemu 175 ml pak necelých 40 Kč. V přepočtu na objem tak vyjde cenově stejně jako prémiové chinotto.

Na zdraví!

🇮🇹 Ochutnejte to nejlepší z Itálie! Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli ve Itálii objevit a vychutnat si autentické místní speciality.