Kazy: středoasijská klobása z koňského masa

Kazy (kазы) je tradiční středoasijská klobása z koňského masa, zejména populární v Kyrgyzstánu, Kazachstánu aUzbekistánu. Vyrábí se z žeberních částí koňského masa, která jsou spolu s tukem plněna do promytých koňských střev.

Kazy má charakteristickou chuť díky minimálnímu použití koření – většinou jen sůl, česnek a černý pepř. Tento pokrm je oblíbený zejména během svátečních a tradičních událostí, je neodmyslitelnou součástí tradičních kyrgyzských jídel, jako jsou beshbarmak nebo naryn. Zásadním rozdílem oproti evropským klobásám je i to, že náplň není nasekaná nebo namletá. Žeberní svaly jsou dlouhé a používají se vcelku.

V Kyrgyzstánu často narazíte i na koňské klobásy chuchuk. Jedná se klobásu velmi podobnou kazy; v případě klobásy chuchuk se ale nemusí používat dlouhé mezižeberní svaly a tuk vcelku. Kazy je pevnější a tučnější než chuchuk, příprava kazy je přísnější na použité suroviny.

Nabídka klobásek kazy na Osh bazaar v Biškeku.
Nabídka klobásek kazy na Osh bazaar v Biškeku.

Příprava kazy vyžaduje značné zkušenosti a zručnost. Kvalitní kazy se připravuje z masa, které je pečlivě vybrané, nejčastěji z žeberních částí koně, což klobáskám zajišťuje výraznou chuť.

Maso se nejprve osolí a koření, často se používá pouze česnek a pepř, aby nebyla narušena přirozená chuť koňského masa. Maso se poté plní do střev a klobása se uzavře špejlí na obou koncích. Tradičně se kazy vaří, ale může být i uzená nebo sušená. Pro delší skladování je často upřednostňována právě uzená varianta.

Okořeněné koňské maso na klobásy kazy.
Okořeněné koňské maso na klobásy kazy.
Výroba klobásek kazy. V nádobách je připravený čerstvě rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Ty se často používají jako jediné koření k dochucení klobásy.
Výroba klobásek kazy. V nádobách je připravený čerstvě rozmačkaný česnek, sůl a pepř. Ty se často používají jako jediné koření k dochucení klobásy.

Vaření kazy obvykle trvá dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké. Poté se nakrájí na tenké plátky a podává se buď jako předkrm, nebo jako součást hlavního jídla.

Vařená klobáska kazy jako součást kyrgyzského jídla naryn.
Vařená klobáska kazy jako součást kyrgyzského jídla naryn.

Kromě vaření je kazy také často sušena, což umožňuje její dlouhodobé skladování a konzumaci během cest nebo ve venkovských oblastech.

Sušené klobásky kazy.
Sušené klobásky kazy.

V kyrgyzské kultuře je chov koní a koňské maso spojeno s historií nomádů, kteří koně používali nejen jako dopravní prostředek, ale také jako zdroj potravy. Klobása kazy, připravovaná z koňského masa, je proto symbolem tradičního způsobu života a udržuje spojení s nomádskými kořeny.

V Kyrgyzstánu je klobáska kazy často součástí velkých rodinných oslav a rituálů spojených s pohostinností. Na svatbách, narozeninách a dalších slavnostních příležitostech se kazy podává jako jeden z vrcholných pokrmů hostiny.

Její příprava a servírování jsou znakem úcty a velkorysosti. Koňské maso má v tradiční kyrgyzské kultuře velký význam a zároveň je nejdražší. V některých případech je kazy považováno za pokrm, který může být podáván pouze váženým hostům, což zdůrazňuje jeho prestižní roli v kuchyni​.

Pokud chcete klobásky kazy ochutnat, snadno na ni narazíte v Osh bazaar v Biškeku, kde s trochou štěstí můžete pozorovat i její přípravu. Jak již jsem ale zmínil výše, klobáska je součástí tradičních kyrgyzských jídel, takže pokud si v restauraci objednáte beshbarmak nebo naryn, klobáska kazy bude součástí tohoto jídla.

Koňské klobásy kazy.
Koňské klobásy kazy.

Pokud se vám ochutnání klobásky z koňského masa příčí, rozumím tomu.

Na druhou stranu však vězte, že Kyrgyzové postupují tak, jak je těžký život v minulosti naučil. Konzumace všeho poživatelného z poraženého zvířete je vlastně obdobou populárního západního stylu “sníst vše od čumáčku po ocásek”.

Pokud se odvážíte kazy ochutnat, dejte mi vědět, jak na vás její chuť působila.

Dobrou chuť!

🇰🇬 Zažijte kyrgyzskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.