Kazy (kазы) je tradiční středoasijská klobása z koňského masa, zejména populární v Kyrgyzstánu, Kazachstánu aUzbekistánu. Vyrábí se z žeberních částí koňského masa, která jsou spolu s tukem plněna do promytých koňských střev.
Kazy má charakteristickou chuť díky minimálnímu použití koření – většinou jen sůl, česnek a černý pepř. Tento pokrm je oblíbený zejména během svátečních a tradičních událostí, je neodmyslitelnou součástí tradičních kyrgyzských jídel, jako jsou beshbarmak nebo naryn. Zásadním rozdílem oproti evropským klobásám je i to, že náplň není nasekaná nebo namletá. Žeberní svaly jsou dlouhé a používají se vcelku.
V Kyrgyzstánu často narazíte i na koňské klobásy chuchuk. Jedná se klobásu velmi podobnou kazy; v případě klobásy chuchuk se ale nemusí používat dlouhé mezižeberní svaly a tuk vcelku. Kazy je pevnější a tučnější než chuchuk, příprava kazy je přísnější na použité suroviny.

Příprava kazy vyžaduje značné zkušenosti a zručnost. Kvalitní kazy se připravuje z masa, které je pečlivě vybrané, nejčastěji z žeberních částí koně, což klobáskám zajišťuje výraznou chuť.
Maso se nejprve osolí a koření, často se používá pouze česnek a pepř, aby nebyla narušena přirozená chuť koňského masa. Maso se poté plní do střev a klobása se uzavře špejlí na obou koncích. Tradičně se kazy vaří, ale může být i uzená nebo sušená. Pro delší skladování je často upřednostňována právě uzená varianta.


Vaření kazy obvykle trvá dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké. Poté se nakrájí na tenké plátky a podává se buď jako předkrm, nebo jako součást hlavního jídla.

Kromě vaření je kazy také často sušena, což umožňuje její dlouhodobé skladování a konzumaci během cest nebo ve venkovských oblastech.

V kyrgyzské kultuře je chov koní a koňské maso spojeno s historií nomádů, kteří koně používali nejen jako dopravní prostředek, ale také jako zdroj potravy. Klobása kazy, připravovaná z koňského masa, je proto symbolem tradičního způsobu života a udržuje spojení s nomádskými kořeny.
V Kyrgyzstánu je klobáska kazy často součástí velkých rodinných oslav a rituálů spojených s pohostinností. Na svatbách, narozeninách a dalších slavnostních příležitostech se kazy podává jako jeden z vrcholných pokrmů hostiny.
Její příprava a servírování jsou znakem úcty a velkorysosti. Koňské maso má v tradiční kyrgyzské kultuře velký význam a zároveň je nejdražší. V některých případech je kazy považováno za pokrm, který může být podáván pouze váženým hostům, což zdůrazňuje jeho prestižní roli v kuchyni.
Pokud chcete klobásky kazy ochutnat, snadno na ni narazíte v Osh bazaar v Biškeku, kde s trochou štěstí můžete pozorovat i její přípravu. Jak již jsem ale zmínil výše, klobáska je součástí tradičních kyrgyzských jídel, takže pokud si v restauraci objednáte beshbarmak nebo naryn, klobáska kazy bude součástí tohoto jídla.

Pokud se vám ochutnání klobásky z koňského masa příčí, rozumím tomu.
Na druhou stranu však vězte, že Kyrgyzové postupují tak, jak je těžký život v minulosti naučil. Konzumace všeho poživatelného z poraženého zvířete je vlastně obdobou populárního západního stylu “sníst vše od čumáčku po ocásek”.
Pokud se odvážíte kazy ochutnat, dejte mi vědět, jak na vás její chuť působila.
Dobrou chuť!
🇰🇬 Zažijte kyrgyzskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.