Kvas: tradiční fermentovaný nápoj z žitného chleba

Kvas (kbac) je tradiční fermentovaný nápoj, který je oblíbený v mnoha zemích východní Evropy a střední Asie, včetně Kyrgyzstánu. Obvykle se vyrábí z žitného chleba, který se nechá fermentovat (zkvasit – odtud i název), což mu dodá lehce kyselou chuť a nízký obsah alkoholu, který je obvykle menší než 1%.

V Kyrgyzstánu je kvas populární zejména v letních měsících, kdy se často prodává na ulicích z velkých barelů. Je považován za zdravý nápoj díky obsahu vitamínů a probiotik, které vznikají během fermentace.

Jedna z mnoha cisteren s kvasem na ulicích Biškeku.
Jedna z mnoha cisteren s kvasem na ulicích Biškeku.

Historie kvasu sahá až do středověku, kdy byl oblíbeným nápojem všech společenských vrstev. Věřilo se, že má blahodárné účinky na zdraví a dodává tělu energii. V dobách, kdy byla v Rusku a dalších slovanských zemích omezená dostupnost čisté pitné vody, představoval kvas bezpečnou alternativu, neboť proces kvašení zničil případné škodlivé bakterie.

Mobilní stánek s nápoji maksym, chalap a kvas. V létě na ně v kyrgyzských městech narazíte doslova všude.
Mobilní stánek s nápoji maksym, chalap a kvas. V létě na ně v kyrgyzských městech narazíte doslova všude.
Cena za maksym, chalap a kvas v mobilním stánku (pro přibližný přepočet na Kč nutno vydělit 4).
Cena za maksym, chalap a kvas v mobilním stánku (pro přibližný přepočet na Kč nutno vydělit 4).

Chuť kvasu je mírně nakyslá, sladká, pro mne s výrazným nádechem žitného chleba. Může se podávat samotný, ale často se také používá jako základ pro přípravu studených polévek, jako je například okroška nebo botvinja.

Kvas v láhvi koupený v supermarketu.
Kvas v láhvi koupený v supermarketu.

V Rusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu je kvas považován za jeden z národních nápojů a je hluboce zakořeněn v místní kultuře a tradici. V Kyrgyzstánu jeho pozice tak silná není, chalap, maksym (a zejména mixovaný aralash) jsou mnohem oblíbenější. Na stánky s těmito třemi nápoji narazíte během horkých letních měsíců v kyrgyzských městech prakticky všude.

Znáte kvas? Co na jeho chuť říkáte?

🇰🇬 Milujete kyrgyzské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o kyrgyzských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.