Makroudh: tuniská sušenka plněná datlemi

Makroudh (مقروض) je tradiční tuniská sušenka plněná datlemi. Pochází z města Kairouan, duchovního centra země.

Jedná se o pečivo z hrubě mleté pšenice, které je plněné datlovou pastou (narazíte ale i na fíkové nebo mandlové verze). Makroudh se připravuje smažením, tak jako jiné tuniské sladkosti se na závěr přípravy namáčí do voňavého sirupu z cukru. Tradiční tvar je kosočtvercový.

Makroudh je oblíbený nejen v Tunisku, ale také v dalších zemích Maghrebu, například v Alžírsku či Libyi.

Makroudh: typická tuniská sladkost pocházející z města Kairouan. Zde jsem ji ochutnal i já.
Makroudh: typická tuniská sladkost pocházející z města Kairouan. Zde jsem ji ochutnal i já.

Makroudh se připravuje z hrubě mleté pšeničné krupice, která se smíchá s trochou hladké mouky, solí, skořicí, práškem do pečiva a kurkumou. Do těsta se vmíchává směs rozpuštěného másla a olivového oleje. K dosažení správné konzistence se postupně přidává teplá voda, těsto se hněte, dokud není elastické.

Makroudh: sladkost má typicky kosočtvercový tvar, je bohatě zdobená.
Makroudh: sladkost má typicky kosočtvercový tvar, je bohatě zdobená.

Náplň se vyrábí z datlové pasty, která se dochucuje skořicí a někdy i pomerančovou kůrou. Datlová směs se tvaruje do válců, kolem kterých se těsto obtočí. Po uzavření těsta kolem náplně se válce vyhladí a zploští, například pomocí válečku nebo dřevěného lisu. Poté se zdobí “razítkováním” a krájí na jednotlivé kosočtverce.

Hotové kousky se smaží v oleji. Po usmažení se nechají okapat a jako poslední krok se ponoří do sirupu z cukru, vody a citronové šťávy. Díky tomuto má makroudh lesklý (a lepivý) povrch.

Makroudh jako pozornost od tuniského hostitele.
Makroudh jako pozornost od tuniského hostitele.

Já měl to štěstí a makroudh jsem mohl několikrát ochutnat přímo v městě Kairouan (místní trhy jsou fascinující). Několikrát jsem jej dostal jako dárek, tři kousky si ale i koupil v místní cukrárně, stály mne 1 TND (8 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇳 Milujete tuniské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o tuniských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.