Naryn: slavnostní kyrgyzské jídlo

Naryn (нарын) je tradiční a velmi oblíbené nejen v Kyrgyzstánu, ale v celé Střední Asii. Naryn je často zmiňován v lidových pohádkách, písních a eposech, což svědčí o jeho významu v kyrgyzské kultuře.

Základem pro přípravu jídla naryn v Kyrgyzstánu je tradičně koňské maso, které se vaří do měkka a poté se nakrájí na skutečně tenké proužky. Maso se podává s nudlemi, které mohou být studené, horký vývar se servíruje odděleně v samostatné misce. Právě kontrast mezi studenými nudlemi a horkým vývarem činí toto jídlo jedinečným.

Naryn: slavnostní kyrgyzské jídlo ze studených nudlí, koňského masa a horkého vývaru.
Naryn: slavnostní kyrgyzské jídlo ze studených nudlí, koňského masa a horkého vývaru.

Příprava narynu vyžaduje zručnost a trpělivost. Maso se musí dlouho vařit, aby bylo měkké, stejně tak se musí nakrájet na skutečně tenké proužky. Těsto na nudle se vyválí na co nejtenčí pláty, krátce se povaří a následně se ochladí. Výsledné jídlo je dochuceno cibulí, černým pepřem a případně dalším kořením podle chuti.

Naryn má v Kyrgyzstánu nejen kulinářský význam, ale také symbolizuje pohostinnost a rodinné hodnoty. Často se podává při slavnostních příležitostech a je považován za projev úcty k hostům. Je to slavnostní kyrgyzské jídlo, podobně jako beshbarmak.

Zajímavé je kazašské přísloví “Нарынды қырғыз турасын”, které v doslovném překladu znamená “Ať naryn krájí Kyrgyz“. I z tohoto přísloví je zřejmé, že Kyrgyzové jsou považováni za nejlepší mistry v přípravě tohoto středoasijského jídla.

V minulosti se naryn v Kyrgyzstánu připravoval téměř na všech oslavách a slavnostech zvaných tojah. Původně se skládal pouze z jemně nasekaného vařeného masa ochuceného omáčkou z cibule, česneku, bylinek a tučného vývaru. Teprve později se do něj začaly přidávat nudle a takový naryn se stal známým pod názvem beshbarmak.

Ačkoli se naryn připravuje i v dalších středoasijských zemích, jako je Uzbekistán, Kazachstán či Ujgursko, kyrgyzská varianta si zachovává svou jedinečnost a tradici.

Já jsem toto jídlo ochutnal v Biškeku v restauraci Navat (viz. Kam na jídlo v Biškeku), kde stálo 495 KGS (125 Kč). Chladné nudle s koňským masem doplňovala koňská klobáska kazy (казы) a horký vývar chyk (чык) z jehněčího masa.

Kombinace studených nudlí a horkého vývaru byla hodně neobvyklá a já jsem rád, že jsem měl možnost toto slavnostní kyrgyzské jídlo ochutnat.

Dobrou chuť!

🇰🇬 Zažijte kyrgyzskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.