Paçe koke: tradiční albánská polévka

Paçe koke je tradiční albánská polévka. Samotný název pochází z albánského slova “paçe”, které označuje pokrm připravovaný z vnitřností nebo hlav hospodářských zvířat, a “koke”, což znamená hlava. Paçe koke se nejčastěji připravuje z hovězí hlavy, méně často z ovčí nebo kozí.

Paçe koke: tradiční albánská polévka.
Paçe koke: tradiční albánská polévka.

Paçe koke je považována za jednu z nejautentičtějších polévek albánské kuchyně. Jídlo bylo v minulosti častým pokrmem především v chudších regionech, kde bylo zvykem zpracovat celé zvíře. Dnes je však oblíbenou specialitou, kterou lze najít v tradičních restauracích po celé Albánii.

Paçe koke má své protějšky i v dalších kuchyních. Například v turecké kuchyni se připravuje podobná polévka zvaná “kelle paça”, v íránské kuchyni zase existuje snídaňové jídlo “kale pache“. Všechny tyto varianty vycházejí z tradice zpracování celého zvířete od “čumáčku po ocásek”.

V Albánii na paçe koke často narazíte v lidových jídelnách zvaných “gjelltore”, porce polévky mne v jedné takové jídelně v Tiraně vyšla na 300 ALL (75 Kč).

Dobrou chuť!