Plov: typické rýžové jídlo Střední Asie

Plov (плов) je jedním z nejslavnějších a nejrozšířenějších pokrmů ve Střední Asii. Nejčastěji je tento pokrm z rýže spojován s Uzbekistánem (kde se nazývá палав/palav), oblíbený je ale ve všech zemích tohoto regionu.

Plov s hovězím masem v restauraci Faiza v Biškeku (270 KGS/70 Kč).
Plov s hovězím masem v restauraci Faiza v Biškeku (270 KGS/70 Kč).

Příprava plovu

V Kyrgyzstánu se plov, stejně jako ve zbytku střední Asie, připravuje z rýže, masa (často skopového), mrkve, cibule a koření, mezi něž patří především římský kmín, česnek a pepř.

Specifickou chuť dodává plovu také tuk (курдючный жир), na kterém se restuje maso a zelenina​. Používá se tuk uložený ve zvláštní tukové kapse poblíž ocasu ovce.

Plov se skopovým masem připravený v domácích podmínkách v horách národního parku Altyn-Arashan.
Plov se skopovým masem připravený v domácích podmínkách v horách národního parku Altyn-Arashan.

Plov se vaří ve speciální nádobě zvané kazan. To je hluboký železný kotel, v kterém se suroviny postupně smaží a dusí. Proces přípravy zahrnuje několik kroků: první je smažení cibule a masa, pak se přidává mrkev a nakonec rýže. Vše se vaří, dokud nejsou všechny ingredience měkké a chutě se neprolnou​. K plovu se často přikusuje chléb (např. tandyr nan).

Kazan, typická nádoba na přípravu jídel. Právě v ní se připravoval plov z předcházející fotografie.
Kazan, typická nádoba na přípravu jídel. Právě v ní se připravoval plov z předcházející fotografie.
Nádoby kazan zasazené do pece v kuchyni v horách Altyn-Arashan.
Nádoby kazan zasazené do pece v kuchyni v horách Altyn-Arashan.

Historie plovu

Plov má kořeny v Persii, kde se vařil jako slavnostní pokrm již před mnoha staletími. Odtud se rozšířil do okolních oblastí, a stal se nedílnou součástí kuchyní v Uzbekistánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu, Kazachstánu i Kyrgyzstánu.

Plov se skopovým masem připravený v domácích podmínkách v horách poblíž jezera Sonkol.
Plov se skopovým masem připravený v domácích podmínkách v horách poblíž jezera Sonkol.

Plov jako symbol pohostinnosti

V Kyrgyzstánu, podobně jako v jiných středoasijských zemích, je plov symbol pohostinnosti, hojnosti a společenské harmonie. Často je připravován při slavnostních příležitostech, jako jsou svatby, oslavy narození dítěte nebo muslimské svátky. Právě jeho společná konzumace symbolizuje jednotu a sounáležitost​.

Příprava plovu je považována za umění a často se jí věnují zkušení kuchaři.

Dobrou chuť!

🇰🇬 Ochutnejte to nejlepší z Kyrgyzstánu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o kyrgyzské kuchyni. Objevíte to nejlepší kyrgyzské jídlo a pití!