Pulë me pilaf je tradiční albánské jídlo, jehož hlavními složkami jsou kuřecí maso a rýže. Historie tohoto pokrmu sahá do období Osmanské říše, kdy se na Balkáně rozšířily různé varianty pilafu. Jídlo se rychle stalo součástí každodenního i svátečního stolu v celé Albánii. Pulë me pilaf patří mezi nejrozšířenější a nejoblíbenější pokrmy albánské kuchyně.

Při přípravě pokrmu pulë me pilaf se nejprve kuřecí maso okoření a krátce předpeče v troubě. Mezitím se na másle a oleji osmahne cibulka, přidá se rýže, která se může krátce osmažit, následně se vše zalije zeleninovým vývarem. Rýže se promíchá s výpekem z kuřete, kuře se vrátí zpět na rýži a vše se peče v troubě, dokud není maso měkké. Výsledkem je jemné kuře a nadýchaná, chutná rýže, která se podává přímo z pekáče.
Jídla na způsob rýže s masem jsou rozšířená v mnoha kuchyních. V Turecku je známé jako “tavuklu pilav”, v Řecku se připravuje “kotopoulo me pilafi”, v zemích střední Asie se rýžovému jídlu s masem říká plov.
V každé z těchto kuchyní má pilaf své specifické varianty, které se liší kořením, použitou zeleninou, typem masa nebo způsobem přípravy. Albánská verze pulë me pilaf je charakteristická svou jednoduchostí a důrazem na čistou chuť kuřecího masa a rýže.
Pulë me pilaf jsem ochutnal v restauraci Fisi ve městě Shkodër. Jedna porce stála 600 ALL (150 Kč, viz Kam na jídlo v Albánii).
Dobrou chuť!