Babka ziemniaczana: polský slaný bramborový koláč

Babka ziemniaczana je typické polské jídlo, které má své kořeny v regionální kuchyni východního Polska, zejména v Podlaském vojvodství. Jedná se o zapékaný bramborový koláč připravovaný naslano. Základem tohoto pokrmu jsou strouhané brambory, které se smíchají s vejci, moukou, solí a pepřem. Často se přidává také slanina nebo uzené maso.

Je známý také pod názvem “kartoflak” nebo “babka kartoflana”, je oblíbený nejen v Polsku, ale také v některých okolních zemích. Například v Litvě se nazývá “kugelis” a může obsahovat mléko nebo smetanu, což mu dodává jemnější konzistenci.

Babka ziemniaczana: polský slaný bramborový koláč. Zde varianta s uzeným masem a smetanovou omáčkou s houbami.
Babka ziemniaczana: polský slaný bramborový koláč. Zde varianta s uzeným masem a smetanovou omáčkou s houbami.

Babka ziemniaczana má dlouhou historii, která sahá až do dob, kdy byly brambory v Evropě novinkou. Brambory byly do Polska dovezeny v 17. století a rychle se staly základní surovinou v mnoha domácnostech (v Poznani brambory stále milují!). V chudších oblastech, kde bylo maso nedostatkovým zbožím, se brambory staly hlavním zdrojem výživy. Recepty jako babka ziemniaczana vznikly jako způsob, jak využít levné a dostupné suroviny k vytvoření chutného a sytého pokrmu.

V různých regionech Polska lze najít různé variace tohoto pokrmu. Například v některých oblastech se do směsi přidávají houby, česnek nebo různé bylinky.

Babka ziemniaczana se nejčastěji servíruje jako příloha k různým masovým pokrmům, jako je například pečené maso nebo guláš. Skvěle však chutná i jako samostatné jídlo, například se smetanovou omáčkou s houbami. Právě tuto variantu jsem ochutnal v poznaňské restauraci Pyra Bar (viz. Kam na jídlo v Poznani). Jedna porce vyšla na 44 PLN (260 Kč).

Dobrou chuť!

🇵🇱 Zažijte polskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.