Chłodnik litewski: studená polévka z červené řepy


Chłodnik litewski je tradiční litevská studená polévka z červené řepy, která je oblíbená nejen v Litvě, ale také v Polsku nebo Bělorusku. Polévka se stala v Polsku populární během období Polsko-litevské unie (1569-1795), kdy se kulturní a kulinářské vlivy obou zemí vzájemně prolínaly. Dnes se s chłodnikem setkáte v Polsku v létě na každém kroku, ať už v tradičních restauracích nebo v jednoduchých jídelnách.

Studená polévka z červené řepy: chłodnik litewski.
Studená polévka z červené řepy: chłodnik litewski.

Základem této polévky je nastrouhaná vařená červená řepa, která se smíchá s kyselým mlékem, zakysanou smetanou, kefírem, jogurtem nebo podmáslím. Do polévky se přidávají i další suroviny, nechybí nakrájené syrové okurky nebo ředkvičky, voňavý kopr a natvrdo uvařené vejce.

Příprava litevského chladníku je snadná a rychlá. Nevyžaduje vaření, což z ní dělá ideální pokrm, když chcete strávit minimum času v kuchyni. Stačí nastrouhat řepu, smíchat všechny ingredience, nechat vychladit a můžete servírovat.

Studená polévka z červené řepy: chłodnik litewski.
Studená polévka z červené řepy: chłodnik litewski.

Chłodnik litewski patří (společně se španělským gazpachem) mezi mé nejoblíbenější studené polévky. Pokud budete mít cestu do Poznaně, zkuste se za touto polévkou vypravit do restaurace Pyra Bar (viz. Kam na jídlo v Poznani), právě jejich chłodnik litewski je na fotografiích v tomto článku. Jedna porce zde stála 15 polských zlotých (90 Kč) a polévka byla skvělá.

Dobrou chuť!

❤️ Zažijte polskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.