Balık ekmek aneb rybí sendvič

Balık ekmek, v češtině „rybí sendvič“, je oblíbený turecký street food. Připravuje se z rybího filetu, který se griluje a podává v křupavé bagetě se salátem, rajčaty a bylinkami. Ryba se před grilováním ochutí solí, pepřem, před servírováním se může zakápnout i čerstvě vymačkanou citronovou šťávou. Díky tomu vynikne přirozená chuť ryby, která se stane hlavní hvězdou sendviče.

Balık ekmek aneb rybí sendvič

Na rybí sendvič je možné nejčastěji narazit v tureckých pobřežních městech, jako je Istanbul, Izmir nebo Bodrum. Tam si sendvič vychutnáte zároveň s krásným výhledem na moře. Příprava sendviče není složitá, často narazíte na malé stánky, které fungují jako dobře promazaný stroj. Na fotografii níže se o přípravu starají hned tři lidé – muž s penězi přijímá objednávky a spravuje finance, druhý muž sendvič kompletuje a třetí (mimo záběr, drží rybu) se stará a o gril. Vyřízení objednávky je tak dílem několika minut.

Balık ekmek aneb rybí sendvič - příprava

Balık ekmek je nejen chutný, ale také cenově dostupný. Jedna porce u pouličního prodejce na náměstí Üsküdar v Istanbulu vyjde na 30 lir, tj. cca 40 Kč.

Pokud máte rádi ryby, rozhodně balık ekmek ochutnejte!

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *