Kokoreç: tradiční turecký street food z jehněčích střev

Kokoreç je tradiční turecké jídlo připravované z jehněčích nebo skopových vnitřností, zejména střev.

Ta se pečlivě omyjí, marinují a následně namotávají na speciální rožeň. Takto připravené maso se pomalu griluje nad dřevěným uhlím. Po upečení se maso naseká ostrým nožem na malé kousky a podává se obvykle v čerstvém chlebu.

Kokoreç je typickou ukázkou využítí zvířete od “ocásku po čumáček”.

Kokoreç v bagetě.
Kokoreç v bagetě.

Základem jídla kokoreç jsou jehněčí nebo skopová střeva, která musí být velmi důkladně vyčištěna. Pro přípravu pokrmu se někdy používají také další vnitřnosti, například brzlík nebo játra, není to ale pravidlem.

Střeva se marinují nebo ihned namotávají na dlouhou kovovou tyč, uvnitř mohou být vloženy další vnitřnosti nebo tuk, aby maso zůstalo šťavnaté. Poté následuje pomalé grilování nad rozpáleným dřevěným uhlím. Po dokončení grilování se maso ostrým nožem naseká na drobné kousky, znovu se osmaží (ohřeje), ochutí se kořením a podává se nejčastěji v sendviči.

Kokoreç: příprava na horizontálním grilu.
Kokoreç: příprava na horizontálním grilu.

✓ Tip: Rezervujte si vstupenky na památky a výlety v Istanbulu předem, ušetříte čas a vyhnete se frontám.

Kokoreç je populární prakticky po celém území Turecka, nejvíce však v Istanbulu, Izmiru a dalších velkých městech, jedná se o typický turecký street food. Jeho výroba je poměrně levná, takže se skvěle hodí pro pouliční prodej.

Kokoreç se kromě Turecka připravuje také v Řecku. Tam je znám pod názvem “kokoretsi” (κοκορέτσι), jeho příprava je velmi podobná.

V Turecku existuje také speciální varianta kokoreçe nazývaná “Atom kokoreç”. Tento typ kokoreçe je výrazně pálivý. Připravuje se stejně jako klasický kokoreç, přidávají se do něj však velmi ostré papričky, chilli vločky a další koření. Díky silné pálivosti tento kokoreç získal název “atom”. To má symbolizovat něco extrémně ostrého a silného.

Příprava sendviče kokoreç: bageta se ogriluje na dřevěném uhlí, plátek kokoreçe se nasekaná na malé kousky a ogriluje se také (úplně vpravo).
Příprava sendviče kokoreç: bageta se ogriluje na dřevěném uhlí, plátek kokoreçe se nasekaná na malé kousky a ogriluje se také (úplně vpravo).

Kokoreç určitě není pro každého, ale rozhodně stojí za vyzkoušení pro ty, kteří rádi poznávají nová jídla. Já si jej pravidelně dávám v instanbulském bistru Güneş Kokoreç (viz. “Kam na jídlo v Istanbulu“), kde jeden sendvič vyjde na 60 TRY (80 Kč). K tomu si zde vždy objednám i několik kousků plněných mušlí.

A co vy, ochutnali byste kokoreç?

Dobrou chuť!

🇹🇷 Zažijte pravou chuť Turecka! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma kompletního průvodce, který vám pomůže objevit a vychutnat si autentické turecké pokrmy a nápoje během vaší cesty.