Restaurace Çiya Sofrası si získala obrovskou popularitu díky pořadu Chef’s Table, v kterém se v 2. epizodě 5. sezóny objevila. Seriál Chef’s Table je věnován těm nejlepším nebo nejzajímavějším kuchařům na světě.
Majitelem Çiya Sofrası je Musa Dağdeviren, turecký šéfkuchař, který se významně zasloužil o zdokumentování historické regionální kuchyně po celém Turecku. Musova kuchyně je silně ovlivněna chutěmi a ingrediencemi jeho dětství. Je známý používáním zapomenutých ingrediencí jako jsou divoké byliny a rostliny, které sám sbírá v oblasti Černého moře. Jeho oddanost tradiční turecké kuchyni mu vynesla mezinárodní uznání, včetně prestižního umístění na seznamu 50 nejlepších restaurací světa.
Restaurace každý den připravuje přibližně 10 – 20 jídel podle nabídky sezónních surovin, zároveň je možné vybrat si z předkrmového baru. Cena za předkrmy se odvíjí podle váhy, hlavní jídla je možné si pak objednat ve velké nebo malé porci. Malá porce je vhodnější, pokud chcete objednat jídel více.
V nabídce je například jehněčí maso s cibulí, kaštany, cizrnou a kurkumou, vydatná polévka „anali kizli“ s bulgurem, jehněčím, cizrnou a cibulí nebo plněná sušená zelenina. Všechno jídlo bylo skvěle dochucené, některé kombinace byly hodně netradiční.
Jako dezert nabízí restaurace například kandované ovoce a zeleninu – vlašský ořech, rajče, dýni nebo lilek. Personál restaurace je velmi příjemný a bez problémů se s ním domluvíte anglicky. Pokud chcete do restaurace zajít na večeři, pak doporučuji rezervaci.
Užijte si zajímavou regionální tureckou kuchyni!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Tip na ubytování v Istanbulu
100 % doporučuji hotel Mest přímo v centru Istanbulu. Hotel je elegantně opravený, snídaně jsou neuvěřitelné a výhled nádherný. Naposled jsem zde bydlel na podzim 2022 a určitě se zase vrátím.