Restaurace Çiya Sofrası, Istanbul


Restaurace Çiya Sofrası si získala obrovskou popularitu  díky pořadu Chef’s Table, v kterém se v 2. epizodě 5. sezóny objevila. Seriál Chef’s Table je věnován těm nejlepším nebo nejzajímavějším kuchařům na světě.

Majitelem Çiya Sofrası je Musa Dağdeviren, turecký šéfkuchař, který se významně zasloužil o zdokumentování historické regionální kuchyně po celém Turecku. Musova kuchyně je silně ovlivněna chutěmi a ingrediencemi jeho dětství. Je známý používáním zapomenutých ingrediencí jako jsou divoké byliny a rostliny, které sám sbírá v oblasti Černého moře. Jeho oddanost tradiční turecké kuchyni mu vynesla mezinárodní uznání, včetně prestižního umístění na seznamu 50 nejlepších restaurací světa.

Çiya Sofrası - předkrmový talíř

Restaurace každý den připravuje přibližně 10 – 20 jídel podle nabídky sezónních surovin, zároveň je možné vybrat si z předkrmového baru. Cena za předkrmy se odvíjí podle váhy, hlavní jídla je možné si pak objednat ve velké nebo malé porci. Malá porce je vhodnější, pokud chcete objednat jídel více.

Çiya Sofrası - nabídka hlavních chodů

V nabídce je například jehněčí maso s cibulí, kaštany, cizrnou a kurkumou, vydatná polévka „anali kizli“ s bulgurem, jehněčím, cizrnou a cibulí nebo plněná sušená zelenina. Všechno jídlo bylo skvěle dochucené, některé kombinace byly hodně netradiční.

Çiya Sofrası - dezert

Jako dezert nabízí restaurace například kandované ovoce a zeleninu – vlašský ořech, rajče, dýni nebo lilek. Personál restaurace je velmi příjemný a bez problémů se s ním domluvíte anglicky. Pokud chcete do restaurace zajít na večeři, pak doporučuji rezervaci.

Užijte si zajímavou regionální tureckou kuchyni!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Tip na ubytování v Istanbulu
100 % doporučuji hotel Mest přímo v centru Istanbulu. Hotel je elegantně opravený, snídaně jsou neuvěřitelné a výhled nádherný. Naposled jsem zde bydlel na podzim 2022 a určitě se zase vrátím.