Bambalouni (بامبالوني) je typický tuniský smažený dezert podobný koblize s otvorem uprostřed. Podává se ještě horký, posypaný cukrem. Trochu připomíná americké donuty, ale jeho struktura je mnohem jemnější a nadýchanější. Bambalouni je oblíbený zejména jako rychlé občerstvení.

Příprava bambalouni je velmi jednoduchá. Těsto z mouky, vody, droždí, cukru a špetky soli se nechá kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Po vykynutí se rozdělí na malé kuličky, které se roztáhnou do kroužku a ihned se vkládají do rozpáleného oleje specifickým krouživým pohybem. Horké bambalouni se vyndají z oleje, nechají se okapat a ještě teplé se obalí cukrem.


Podobný dezert jde najít i v blízkém Maroku. To má svou vlastní verzi smažených koblih “sfenj”, které se bambalouni podobají. Sfenj však mívá hutnější strukturu a je méně sladké.
V Tunisku je bambalouni nejčastěji spojováno s vesnicí Sidi Bou Said, kde je místní regionální specialitou. Právě tady jsem bambalouni ochutnal i já, v podniku, který je v provozu již od roku 1932.

Jedno čerstvě usmažené bambalouni zde stálo 1,500 TND (12 Kč) a bylo dokonalé.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Tunisko na talíři, ve sklenici i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o tuniské kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, tuniská jídla!