Chorba (شوربة) je hustá rajčatová polévka typická pro severoafrickou kuchyni. Chorba je považována za typicky tuniskou polévku, velmi podobné verze ale existují i v dalších zemích Maghrebu, například v Alžírsku nebo Libyi. Chorba se často podává jako předkrm během ramadánu, kdy se jí po západu slunce při přerušení půstu.

Základem chorby jsou rajčata a vývar, ke kterým se přidávají různé druhy zeleniny a luštěnin (cizrna, čočka). Typickou složkou je také “frik” (drcená pšenice). Polévka se ochucuje širokým spektrem koření, používá se římský kmín, mletá skořice, mletý zázvor, kurkuma nebo harissa. Díky tomu má chorba výraznou chuť.
Před podáváním se do polévky často přidává ještě čerstvý koriandr nebo petrželka. Chorba se tradičně servíruje s kousky masa a zeleniny a s čerstvým pečivem (např. s místním chlebem khobz). Běžné jsou ale i zcela bezmasé verze.
Chorba je skutečně variabilní polévkou, od různých kuchařů chutná vždy trochu jinak. Někdo rád používá drcenou pšenici, někdo malé nudle vermicelli, někdo naopak těstovinu podobnou italské “rýži” orzo. Já tuto polévku zatím vždy dostal jako pozornost podniku k hlavnímu jídlu.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Zažijte tuniskou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.