Fricassé (فريكاسي) je tuniské smažené pečivo, které se plní různými ingrediencemi. Je levné a přitom velmi chutné, jedná se o typický tuniský street food.

Typické fricassé má podobu malého podlouhlého smaženého bochánku z kynutého těsta. Po smažení se fricassé nechá velmi krátce vychladnout a následně se podélně rozřízne a naplní různými ingrediencemi.
Mezi typické náplně fricassé patří:
- Tuňák – používá se konzervovaný tuňák.
- Vařené vejce – většinou nakrájené na plátky nebo malé kousky.
- Olivy – černé nebo zelené olivy, někdy je můžete dostat samostatně (kvůli pecce).
- Harissa – ostrá tuniská pasta z chilli papriček, česneku a koření, která pokrmu dodává pikantnost.
- Vařený brambor – v některých variantách se přidává vařený brambor nakrájený na kostičky nebo rozmačkaný.

Ingredience se často kombinují podle osobních preferencí, prostě si přímo u stánku řeknete, jakou náplň máte rádi.
Populární legenda spojuje vznik fricassé s tuniskou Židovkou, která improvizovala s přebytečným smaženým těstem a zkusila jej naplnit slanými ingrediencemi. Svou roli ale mohla sehrát i francouzská koloniální nadvláda nad Tuniskem. Francouzi s sebou přinesli bagety, které byly v jednu dobu nedostatkové. Těsto se tak začalo smažit a náplň mohla být možná ovlivněna i francouzským salátem Niçoise, který obsahuje tuňáka, vejce natvrdo a olivy. Fricassé se stalo oblíbeným pouličním jídlem i v Izraeli díky emigraci tuniských židovských rodin. Historie fricassé je tak propletena s místními tuniskými tradicemi i vnějšími vlivy.

Fricassé se prodává často na ulici, v malých stáncích. Konzumuje se hlavně jako rychlá svačina během dne. Fricassé je velmi levné, jeden kousek bohatě naplněný tuňákem, vajíčkem, bramborami, harissou a olivami mne v Kairouanu vyšel na 1 TND (8 Kč), obdobně naplněné fricassé potom v hlavním městě Tuniska stálo jen trochu méně (1,200 TND/9 Kč).
Těsto na fricassé po usmažení chutná hodně podobně jako langoš; pokud tak máte rádi tuto specialitu, budete mít určitě rádi i fricassé.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.