Fricassé: typický tuniský street food

Fricassé (فريكاسي) je tuniské smažené pečivo, které se plní různými ingrediencemi. Je levné a přitom velmi chutné, jedná se o typický tuniský street food.

Fricassé: typický tuniský street food.
Fricassé: typický tuniský street food.

Typické fricassé má podobu malého podlouhlého smaženého bochánku z kynutého těsta. Po smažení se fricassé nechá velmi krátce vychladnout a následně se podélně rozřízne a naplní různými ingrediencemi.

Mezi typické náplně fricassé patří:

  • Tuňák – používá se konzervovaný tuňák.
  • Vařené vejce – většinou nakrájené na plátky nebo malé kousky.
  • Olivyčerné nebo zelené olivy, někdy je můžete dostat samostatně (kvůli pecce).
  • Harissa – ostrá tuniská pasta z chilli papriček, česneku a koření, která pokrmu dodává pikantnost.
  • Vařený brambor – v některých variantách se přidává vařený brambor nakrájený na kostičky nebo rozmačkaný.
Příprava fricassé u pouličního stánku. V gastro nádobách je harissa, rozmačkané brambory, tuňák a černé olivy.
Příprava fricassé u pouličního stánku. V gastro nádobách je harissa, rozmačkané brambory, tuňák a černé olivy.

Ingredience se často kombinují podle osobních preferencí, prostě si přímo u stánku řeknete, jakou náplň máte rádi.

Populární legenda spojuje vznik fricassé s tuniskou Židovkou, která improvizovala s přebytečným smaženým těstem a zkusila jej naplnit slanými ingrediencemi. Svou roli ale mohla sehrát i francouzská koloniální nadvláda nad Tuniskem. Francouzi s sebou přinesli bagety, které byly v jednu dobu nedostatkové. Těsto se tak začalo smažit a náplň mohla být možná ovlivněna i francouzským salátem Niçoise, který obsahuje tuňáka, vejce natvrdo a olivy. Fricassé se stalo oblíbeným pouličním jídlem i v Izraeli díky emigraci tuniských židovských rodin. Historie fricassé je tak propletena s místními tuniskými tradicemi i vnějšími vlivy.

Tuniské fricassé: náplň z tuňáka, brambor, vajec a oliv doplněná harissou.
Tuniské fricassé: náplň z tuňáka, brambor, vajec a oliv doplněná harissou.

Fricassé se prodává často na ulici, v malých stáncích. Konzumuje se hlavně jako rychlá svačina během dne. Fricassé je velmi levné, jeden kousek bohatě naplněný tuňákem, vajíčkem, bramborami, harissou a olivami mne v Kairouanu vyšel na 1 TND (8 Kč), obdobně naplněné fricassé potom v hlavním městě Tuniska stálo jen trochu méně (1,200 TND/9 Kč).

Těsto na fricassé po usmažení chutná hodně podobně jako langoš; pokud tak máte rádi tuto specialitu, budete mít určitě rádi i fricassé.

Dobrou chuť!

🇹🇳 Objevte kouzlo tuniské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství tuniských pokrmů a nápojů.