Beryani: mleté jehněčí na chlebové placce

Beryani (بریانی) je tradiční isfahánské jídlo z mletého jehněčí masa podávané na chlebu sangak. Patří mezi nejznámější regionální speciality Isfahánu.

Isfahánské beryani se výrazně liší od pokrmů podobného názvu z jiných zemí, například indického biryani, se kterým bývá často zaměňováno. Zatímco indické biryani je pokrm z rýže a masa, íránské biryani z Isfahánu se připravuje zcela odlišným způsobem a neobsahuje rýži jako hlavní složku.

Beryani: mleté jehněčí maso na chlebové placce.
Beryani: mleté jehněčí maso na chlebové placce.

Isfahánské beryani se připravuje z jehněčího nebo skopového masa, které se nejprve dlouho vaří společně s cibulí a kořením. Po uvaření se maso důkladně zbaví kostí a rozemele se. Následně se maso smíchá s aromatickým kořením a na speciální pánvi se krátce griluje. Výsledkem je jemná, aromatická masová směs, která má výraznou chuť a vůni skořice.

Beryani: mleté jehněčí maso se plní do speciálních pánviček a chvíli se griluje. V pravé části velké pánve jsou vidět mletá jehněčí plíce, která jsou další důležitou součástí pokrmu.
Beryani: mleté jehněčí maso se plní do speciálních pánviček a chvíli se griluje. V pravé části velké pánve jsou vidět mletá jehněčí plíce, která jsou další důležitou součástí pokrmu.

Tradičně se směs podává na čerstvě upečeném íránském chlebu sangak, společně k masové placičce se přidají i mleté jehněčí plíce. Součástí jídla je i sabzi khordan (bylinková příloha), k jídlu se tradičně pije doogh (jogurtový nápoj).

Beryani: mleté jehněčí maso na chlebové placce. Na talíři nechybí typické bylinky, cibule a pomeranč.
Beryani: mleté jehněčí maso na chlebové placce. Na talíři nechybí typické bylinky, cibule a pomeranč.

Typickou součástí servírování isfahánského beryani je miska s horkým vývarem, který je připraven ze stejného masa jako samotné biryani. Do tohoto vývaru je namočený chléb, vše je zalito máslem, zasypáno (opět) skořicí a čerstvými bylinkami.

Beryani: miska s vývarem, v kterém je namočen chléb.
Beryani: miska s vývarem, v kterém je namočen chléb.

Typickým dezertem po beryani je další isfahánská specialita – khoresh-e mast (jogurtový dezert s jehněčím masem).

Isfahánské beryani je specifická regionální specialita, která díky použitým surovinám nemusí chutnat každému. Je i poměrně tučná. Já si ji však mimořádně užil. Jedna porce beryani, miska vývaru a doogh mne ve specializované restauraci Azam Beryani (viz. Kam na jídlo v Isfahánu) stála 3 700 000 IRR (100 Kč).

Dobrou chuť!