Sangak: íránský národní chléb

Sangak (سنگک), známý také jako nan-e sangak (نان سنگک), je tradiční íránský celozrnný chléb, který patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější druhy chleba v Íránu.

Jeho název pochází z perského slova “sang” (سنگ), což znamená “kámen”. Ten odkazuje na specifický způsob přípravy na rozpálených oblázcích.

Íránský pekař s čerstvě upečeným chlebem sangak.
Íránský pekař s čerstvě upečeným chlebem sangak.

Sangak je tenký, oválný či podlouhlý plochý chléb o délce přibližně 70 – 80 cm a šířce okolo 30 – 40 cm, typicky s nepravidelnými okraji. Jeho povrch je charakteristicky pokryt drobnými otisky oblázků. Otisky vznikají během procesu pečení na speciální peci, jejíž dno je vyloženo vrstvou malých, hladkých říčních kamenů.

Pečení íránského chleba sangak ve speciální peci.
Pečení íránského chleba sangak ve speciální peci.

Složení těsta je jednoduché: celozrnná pšeničná mouka, voda, sůl a malé množství kvásku. Těsto je kvůli kvašení nutné připravit den předem.

Pečení sangaku vyžaduje speciální pec s šikmým povrchem. Ta je vyhřívána dřevem, plynem nebo uhlím. Topeniště je umístěno pod kamínky. Jakmile jsou oblázky v peci dostatečně rozpálené, pekař roztáhne měkké, lepivé těsto pomocí rukou na speciální dřevěné lopatě a umístí ho přímo na horké oblázky. Po krátkém pečení, obvykle trvajícím několik minut, je chléb odstraněn pomocí dlouhých kovových kleští, háku nebo jiného nástroje. Přitom se z chleba setřesou kamínky, které na něm případně ulpěly.

Lopata, na které se vloží chléb sangak do pece.
Lopata, na které se vloží chléb sangak do pece.
Tvarování chleba sangak na lopatě.
Tvarování chleba sangak na lopatě.
Vložení chleba sangak do pece.
Vložení chleba sangak do pece.
Vložení chleba sangak do pece opatrným obrácením lopaty.
Vložení chleba sangak do pece opatrným obrácením lopaty.

V tradičních íránských pekárnách (nan-e sangaki) obvykle pracuje několik pekařů současně:

  • jeden připravuje a tvaruje těsto
  • druhý obsluhuje pec a kontroluje pečení
  • třetí může pomáhat s vyjímáním a chladnutím chleba

Přesně tři pekaři byli i v pekárně, z které jsou tyto fotografie (jeden na snímcích není zachycen).

Sangak se podává čerstvý, často ještě teplý přímo z pekárny. Je chuťově neutrální, takže je ideální k doprovodu tradičních íránských pokrmů, jako jsou kebaby, sýry, čerstvá zelenina, bylinky nebo různé pomazánky. Sangak je také běžně konzumován jako snídaňový chléb, obvykle s máslem, medem, džemem nebo sýrem. V mnoha íránských rodinách představuje sangak nepostradatelnou součást každodenní stravy.

Čerstvě upečený íránský chléb sangak chladnoucí na háku. Povšimněte si takřka identického tvaru všech chlebů.
Čerstvě upečený íránský chléb sangak chladnoucí na háku. Povšimněte si takřka identického tvaru všech chlebů.

Sangak je určitě typem chleba, který by měl v Íránu ochutnat každý.

Dobrou chuť!