Íránský kabab (کباب) je maso grilované na otevřeném ohni nebo žhavém uhlí. Název “kabab” se v Íránu používá místo známějšího výrazu “kebab”, který pochází z arabštiny či turečtiny.

Kabab v Íránu nejčastěji označuje maso nakrájené na kousky nebo mleté maso, marinované a ochucené směsí koření, cibule a někdy také šafránu. Po marinování se maso napichuje na kovové špízy a griluje se nad rozpáleným dřevěným uhlím. Kabab můžou tvořit i vnitřnosti, oblíbené jsou grilované jatýrka, srdce. Ke kababu si často můžete doobjednat i několik kousků grilovaného tuku (doporučuji!).

Íránský kabab a přílohy
V Íránu se kabab obvykle podává se dvěma hlavními přílohami:
- Rýže (chelow): nejčastější přílohou ke kababu je dušená basmati rýže. Íránská rýže je neuvěřitelně nadýchaná a jemný. Často bývá ochucena šafránem, který jí dodává příjemnou vůni a zlatavou barvu. Kombinace kababu a rýže se nazývá „chelow kabab“ a patří mezi nejznámější íránská jídla.
- Chléb (nan): další velmi populární způsob konzumace íránského kababu je s čerstvým plochým chlebem (např. taftoon nebo sangak). Kabab zabalený do chleba společně s čerstvou zeleninou, bylinkami a jogurtovou omáčkou tvoří dokonalé jídlo.
K jídlu se tradičně podává bylinková příloha (sabzi khordan), grilovaná rajčata a často také jogurtová omáčka (mast-o musir).

Nejznámější druhy íránského kababu
V Íránu existuje mnoho druhů kababů, které se liší podle typu masa, způsobu přípravy a regionálních zvláštností. Mezi nejznámější a nejrozšířenější druhy patří:
- Kabab koobideh (کباب کوبیده): připravuje se z mletého masa (obvykle jehněčího), smíchaného s cibulí a kořením, ručně tvarovaného kolem kovového špízu.
- Joojeh kabab (جوجه کباب, také jujeh kabab): kabab z marinovaných kousků kuřete, ochucených citronovou šťávou, šafránem a jogurtem.
- Kabab barg (کباب برگ): tenké plátky marinovaného hovězího nebo jehněčího masa grilované na špízu.
- Shishlik (شیشلیک): oblíbený kabab připravovaný obvykle z marinovaných jehněčích kotletek grilovaných na špízu.
- Kabab torsh (کباب ترش): specialita ze severního Íránu (oblast Gílán), maso marinované v pastě z vlašských ořechů, granátových jablek, česneku a bylinek, s kyselou pikantní chutí.
- Kabab soltani (کباب سلطانی): „královský kabab“ kombinující na jednom talíři kabab koobideh a kabab barg.
- Kabab vaziri (کباب وزیری): kombinace kabab koobideh a joojeh kababu servírovaná společně.
- Kabab Bakhtiari (کباب بختیاری): směs marinovaných kousků kuřecího a jehněčího masa napíchaných střídavě na špíz a grilovaných.
- Kabab chenjeh (کباب چنجه): šťavnaté kousky marinovaného jehněčího masa grilované na špízu.
- Kabab Kermanshahi (کباب کرمانشاهی): regionální specialita z provincie Kermánšáh, připravovaná z marinovaných kousků masa s typickými místními přísadami a kořením.
- Bonab kabab (کباب بناب): specifický druh kabab koobideh pocházející z města Bonab v provincii Východní Ázerbájdžán.
- Šafránový kabab (کباب زعفرانی): kabab, jehož maso je výrazně ochuceno šafránem, což mu dodává typickou vůni, chuť a krásnou žlutou barvu.
- Kabab halazooni (کباب حلزونی): kuřecí maso krájené a stáčené do tvaru spirály či šneka, často marinované ve směsi jogurtu a koření.
- Kabab mahi (کباب ماهی): rybí kabab připravovaný z různých druhů ryb marinovaných v citronové šťávě a bylinkách, grilovaný na špízech.
- Tas kabab (تاس کباب): dušený kabab připravovaný v hrnci s kousky masa, bramborami, zeleninou a kořením.
- Kabab Hosseini (کباب حسینی): kabab s kousky masa a zeleniny (rajčata, paprika) napíchanými střídavě na špíz, který se často dusí nebo připravuje ve vlastní šťávě. Připravuje se na pánvi.
- Kabab tabei (کباب تابهای): další “pánvičkový kabab”, připravovaný z mletého masa ochuceného cibulí a kořením, opékaná na pánvi bez špízu.

Íránský kabab je mé nejoblíbenější íránské jídlo. Takřka nikdy nejím na cestách vícekrát stejné jídlo. Ale u íránského kebabu si nemůžu nikdy pomoci. Marinovaný kuřecí kebab připravený tak, jak to dělají Íránci, je pro mne nejlepším kebabem vůbec. Křehčí a šťavnatější kuřecí maso jsem nikdy jinde nejedl.
Íránský kabab je perfektním gastronomickým zážitkem. Typ masa si nakombinujete podle své chuti, zároveň máte možnost ochutnat místní chléb, jogurtový dip a misku bylinek. Kdybych si mohl vybrat k ochutnání jen jedno jediné íránské jídlo, byl by to kabab.
Dobrou chuť!