Brik (بريك) je tradiční tuniský street-food. Jedná se o křupavou smaženou taštičku z tenkého těsta plněnou různými náplněmi, nejčastěji vejcem, tuňákem, bramborami a petrželkou. Brik se jí ještě horký.

Příprava briku je poměrně jednoduchá, ale vyžaduje hodně cviku. Nejprve se připraví tenké těsto “malsouka”, z kterého se vyrobí velmi tenké, téměř průsvitné placky podobné palačinkám. Na připravenou placku těsta se klade náplň, typicky tuňák z konzervy, bramborová kaše, nasekaná petrželka, kapari a celé syrové vejce. Tenké těsto na brik se snadno trhá a je potřeba ho rychle naplnit a složit, aby syrové vajíčko nevyteklo ven. Takto připravený brik se ihned smaží na rozehřátém oleji.
Správně usmažený brik má křupavou zlatavou krustu, žloutek uvnitř však zůstává nádherně tekutý. S konzumací tekutého žloutku uvnitř je spojen i jeden z tuniských svatebních zvyků. Pokud novomanžel zvládne sníst brik bez toho, aniž by mu žloutek vytekl, je vhodným pro svatbu, je totiž pořádný a pečlivý. A já musím dodat, že to vůbec není jednoduchý úkol 😁

Brik se typicky jí pouze rukama. Náplň briku se může lišit podle regionu nebo preferencí kuchaře.

Brik je pevnou součástí tuniské kuchyně již po staletí. Oblíbený je ale i příhraničních oblastech sousední Libye a Alžírska. Pravděpodobně má kořeny v arabské a berberské kuchyni, stejně jako řada dalších tuniských jídel. V Tunisku je brik neodmyslitelnou součástí ramadánového menu, kdy se konzumuje jako součást iftar (večerního jídla po celodenním půstu). Připravuje se ale po celý rok.
Pro mě osobně je brik jedním z nejchutnějších tuniských jídel. Jeho chuť mi připomíná klasické české smaženky, cítím v něm i hořčici, přestože v receptuře nikde není. Na brik narazíte v Tunisku doslova všude, v hlavním městě Tunisu vyšel jeden čerstvě připravený brik na 3,500 TND (27 Kč).
Pokud milujete smažená jídla, brik je tím pravým tuniským jídlem pro vás.
Dobrou chuť!
🇹🇳 Ochutnejte to nejlepší z Tuniska! Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Tunisku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.