Çiğ köfte: tradiční turecké veganské jídlo

Çiğ köfte jsou turecké veganské jídlo z bulguru silně ochuceného rajčatovou a paprikovou pastou a kořením. Původně se jednalo o pokrm připravovaný ze syrového masa (ostatně název jde z turečtiny volně přeložit jako “koule ze syrového masa”), dnešní verze nabízená v restauracích a pouličních stáncích v Turecku je bezmasá, veganská.

Çiğ köfte má svůj původ v jihovýchodním Turecku. Podle legendy vzniklo toto turecké jídlo ve starověku jako důsledek zákazu rozdělávání ohně, lidé museli připravovat maso bez tepelné úpravy. A tak vymysleli çiğ köfte 😁

Çiğ köfte: tradiční turecké veganské jídlo.
Çiğ köfte: tradiční turecké veganské jídlo.

Historické çiğ köfte

Originální çiğ köfte se připravovala smícháním jemně nasekaného či mletého syrového masa s bulgurem, rajčatovým protlakem, paprikovou pastou (“biber salçası”), čerstvou cibulí, česnekem, petrželkou, mátou, citrónovou šťávou, olivovým olejem a speciální směsí koření. Směs se dlouho a intenzivně ručně hnětla, dokud se všechny ingredience nepropojily a nezískaly měkkou, lepivou konzistenci. Směs se následně ručně formovala do malých podlouhlých tvarů připomínajících prsty, nebo do tvaru menších koulí. Hotová çiğ köfte se podávala na listech salátu, obvykle byla doplněná čerstvou zeleninou, granátovým sirupem (nar ekşisi) a plátky citronu.

Veganské çiğ köfte

V posledních desetiletích došlo v Turecku k významné změně ve způsobu přípravy çiğ köfte. Kvůli hygienickým předpisům a zdravotním regulacím turecká vláda v roce 2008 zakázala prodej çiğ köfte s obsahem syrového masa v restauracích a pouličních stáncích.

V reakci na zákaz se začala připravovat veganská varianta tohoto pokrmu. Maso bylo nahrazeno větším množstvím bulguru a došlo k zesílení kořenících složek, aby se zachovala chuťová výraznost původní receptury (çiğ köfte může být velmi pálivé).

Nová bezmasá varianta se rychle ujala a dnes je zcela převládající verzí çiğ köfte v celém Turecku.

Çiğ köfte jako sendvič

Çiğ köfte se běžně prodává také ve formě sendviče, kdy je çiğ köfte vloženo do chlebové placky typu lavash. Tento způsob podávání je populární v celém Turecku zejména ve stáncích rychlého občerstvení.

Çiğ köfte ve formě sendviče.
Çiğ köfte ve formě sendviče.

Jídla podobná historickým çiğ köfte

V různých světových kuchyních stále existují jídla podobná původním çiğ köfte. Například libanonský “kibbeh nayyeh” je pokrm obsahující syrové maso, bulgur a koření. Dalším podobným jídlem je i “náš” tatarák, který je velmi oblíbený i ve francouzské kuchyni.

Pokud máte rádi pálivá jídla, çiğ köfte určitě stojí za vyzkoušení.

Dobrou chuť!

🇹🇷 Turecko na talíři i v e-mailu! Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o turecké kuchyni. Objevíte i málo známá, přesto skvělá, turecká jídla!