Arménský nekynutý chléb lavash (lavaš)


Lavash je arménský velmi velký obdélníkový chléb ruční výroby. Peče se v kamenné peci „tonir“, která je zakopaná v zemi. Lavash je po staletí základním prvkem arménské a blízkovýchodní stravy.

Pochází z regionu zahrnujícího dnešní Arménii, Turecko a Írán. Slovo „lavash“ se pravděpodobně odvozuje od staroarménského slova „լաւաշ“ (lawash), ačkoliv původ tohoto slova není zcela jasný.

Arménský nekynutý chléb lavash
Arménský nekynutý chléb lavash

Lavash má v arménské kuchyni a kultuře mimořádné místo, o čemž svědčí i zařazení na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO v roce 2014 (chléb je zde zařazen pod názvem „Lavash, příprava, význam a vzhled tradičního chleba jako projev kultury v Arménii“).

Recept na arménský lavash je extrémně jednoduchý. Potřebujete pouze mouku, vodu a sůl. Není kynutý, neobsahuje kvasnice, což se bere jako jeho velká výhoda. Jeho příprava je obvykle prováděna dvojicí nebo trojicí žen a vyžaduje velké úsilí, koordinaci a zkušenosti.

Příprava chleba lavash
Příprava chleba lavash

Při pečení lavashe se těsto nejprve rozválí na vále do podlouhlé obdélníkové placky. Poté se těsto natáhne na „polštář“ vycpaný senem nebo vlnou.

Příprava chleba lavash - umístění na "polštář"
Příprava chleba lavash – umístění na „polštář“

Již toto vyžaduje velkou zkušenost a zručnost. Dlouhé pláty těsta se pak přilepí na vnitřní stranu kuželovité hlinité pece tonir, kde se pečou.

Příprava chleba lavash - vytažení z pece tonir
Příprava chleba lavash – vytažení z pece tonir

Po třiceti sekundách až minutě se upečený nafouknutý chléb stáhne ze stěny pece kovovým hákem a popráší vodou.

Příprava chleba lavash - vytažení z pece tonir
Příprava chleba lavash – vytažení z pece tonir

Všimněte si, že ženy u toniru neklečí. Vedle hliněné pece je další díra v zemi, v které má žena své nohy. To jí umožňuje mnohem obratnější manipulaci s chlebem, nehrozí, že by do toniru spadla.

Příprava chleba lavash
Příprava chleba lavash

Čerstvě upečený chléb je měkký a snadno se s ním jí jakékoli jídlo. Mnoho větších restaurací má jako součást kuchyně i část, kde se neustále připravuje lavash. Jeho spotřeba je totiž v Arménii velká.

Lavash jako příloha k vaječné omeletě s basturmou
Lavash jako příloha k vaječné omeletě s basturmou

Lavash je nesmírně univerzální. Může se použít jako obal pro různé náplně, jako jsou maso, zelenina nebo sýry a bylinky. Běžně se také podává jako příloha k hlavním chodům, používá se na nabírání jídel nebo se roztrhá na kousky a přidá do polévek. Když je usušený, lze ho skladovat po dlouhou dobu. Stačí jej pak jen pokropit vodou a je opět měkký.

V restauracích dostanete nekynutý chléb lavash často jako přílohu společně s arménským kynutým chlebem matnakash. Jedna taková porce vyjde v restauraci cca na 300 AMD, tj. cca 20 Kč.

Dobrou chuť!