Şiş köfte: grilované mleté maso na jehle

Şiş köfte je tradiční turecký pokrm z mletého masa grilovaného na jehle. Slovo “şiş” v turečtině znamená “špíz” nebo “jehla”, zatímco “köfte” označuje placičky nebo kuličky z mletého masa. Název by tedy šel volně přeložit jako “mleté maso na jehle”.

Şiş köfte: grilované mleté maso na jehle.
Şiş köfte: grilované mleté maso na jehle.

Tradiční şiş köfte používá mleté jehněčí nebo hovězí maso, které se ochutí solí, černým pepřem, kmínem, cibulí, petrželkou a někdy také česnekem či mletou paprikou. Z takto připravené směsi se vytvoří menší podlouhlé válečky, které se napichují na kovové nebo dřevěné jehly. Maso se pak griluje nad otevřeným ohněm nebo na rozpáleném grilu, dokud není propečené a nezíská typickou kouřovou chuť a vůni.

Şiş köfte se v Turecku často podává spolu s místním chlebem doplněným čerstvou zeleninou nebo fazolovým salátem piyaz. Oblíbenou přílohou je také bulgur. Jako nápoj se k şiş köfte skvěle hodí ayran.

Şiş köfte je možné považovat za součást širší skupiny jídel známých jako kebap. Termín “kebap” v turecké kuchyni obecně označuje různé druhy grilovaného masa. Şiş köfte do této skupiny jednoznačně patří, protože splňuje všechny charakteristiky kebabu – maso je na jehle a je připravované na grilu.

Já si şiş köfte na fotografii výše vychutnal ve specializované Asmaalti Koftecisi (viz. Kam na jídlo v Konye) Jedna porce s chlebem mne vyšla na 300 TRY (180 Kč).

Dobrou chuť!

🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.