Şiş köfte je tradiční turecký pokrm z mletého masa grilovaného na jehle. Slovo “şiş” v turečtině znamená “špíz” nebo “jehla”, zatímco “köfte” označuje placičky nebo kuličky z mletého masa. Název by tedy šel volně přeložit jako “mleté maso na jehle”.

Tradiční şiş köfte používá mleté jehněčí nebo hovězí maso, které se ochutí solí, černým pepřem, kmínem, cibulí, petrželkou a někdy také česnekem či mletou paprikou. Z takto připravené směsi se vytvoří menší podlouhlé válečky, které se napichují na kovové nebo dřevěné jehly. Maso se pak griluje nad otevřeným ohněm nebo na rozpáleném grilu, dokud není propečené a nezíská typickou kouřovou chuť a vůni.
Şiş köfte se v Turecku často podává spolu s místním chlebem doplněným čerstvou zeleninou nebo fazolovým salátem piyaz. Oblíbenou přílohou je také bulgur. Jako nápoj se k şiş köfte skvěle hodí ayran.
Şiş köfte je možné považovat za součást širší skupiny jídel známých jako kebap. Termín “kebap” v turecké kuchyni obecně označuje různé druhy grilovaného masa. Şiş köfte do této skupiny jednoznačně patří, protože splňuje všechny charakteristiky kebabu – maso je na jehle a je připravované na grilu.
Já si şiş köfte na fotografii výše vychutnal ve specializované Asmaalti Koftecisi (viz. Kam na jídlo v Konye) Jedna porce s chlebem mne vyšla na 300 TRY (180 Kč).
Dobrou chuť!
🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.