Co si přivézt z Polska?

Polsko, země plná historie, pierogů, krásné přírody a vynikajících gastronomických specialit. Pokaždé, když se z Polska vracím, tak přivážím obrovské množství místních delikates. Ať už se jedná o tradiční uzeniny kiełbasy, kabanosy nebo lahodné krówki. Na plné čáře u mne ale vyhrávají polské švestky sušené kouřem a kisiel. Co si přivážím pravidelně ze svých polských cest? Jaká jsou má doporučení na ty nejlepší gastronomické polské suvenýry?

Polské karamelové bonbóny krówki

Krówki jsou tradiční polské karamelové bonbóny, které jsou oblíbené i daleko za hranicemi Polska. Jejich název v překladu znamená “kravičky”. Původní recept obsahoval pouze tři ingredience – mléko, cukr a máslo. Jednoduchá příprava a lahodná chuť učinily z krówek okamžitý hit a jejich popularita rychle rostla.

Polské karamelové bonbóny krówki.
Polské karamelové bonbóny krówki.

Polské krówki mají nezaměnitelnou chuť – jsou sladké, s jemným karamelovým aroma a lehce máslovým podtónem. Při kousnutí jsou zprvu tvrdé, ale rychle se rozplývají v ústech a vytvářejí příjemný krémový pocit. Jejich konzistence je vyvážená tak, aby se bonbón nelepil na zuby, ale zároveň aby vydržel delší dobu.

Krówki jsou pravděpodobně nejoblíbenějším gastronomickým suvenýrem a dárkem z Polska.

Cena za 250 g balení polských karamelových bonbónů krówki: 9,45 PLN (56 Kč)

Polské švestky sušené kouřem

Suska sechlońska, je tradiční pochoutka pocházející ze Slezska, regionu na jihozápadě Polska. Suska sechlońska se vyrábí ze speciální odrůdy švestek, která se pěstuje pouze v určitých oblastech Slezska. Tyto švestky jsou menší a sladší než běžné odrůdy a mají vysoký obsah cukru, což z nich dělá ideální surovinu pro sušení.

Suska sechlońska: polské švestky (s peckou) sušené kouřem, 250 g balení.
Suska sechlońska: polské švestky (s peckou) sušené kouřem, 250 g balení.

Vyrábí se ze speciální odrůdy švestek, která se pěstuje pouze v určitých oblastech Slezska. Tyto švestky jsou menší a sladší než běžné odrůdy a mají vysoký obsah cukru, což z nich dělá ideální surovinu pro sušení. Proces výroby je časově náročný a vyžaduje zkušenosti. Švestky se sklízejí ručně, omyjí se a vypeckují. Poté se rovnoměrně rozprostřou na síta a suší se studeným kouřem, což jim dodává dodatečnou chuť a aroma.

Suska sechlońska: polské švestky (bez pecky) sušené kouřem, 1 kg balení.
Suska sechlońska: polské švestky (bez pecky) sušené kouřem, 1 kg balení.

Výsledkem jsou malé, tmavé a vrásčité plody s intenzivní sladkou chutí a lehce kyselým podtónem. Suska sechlońska je oblíbená zejména během vánočních svátků jako součást tradičního menu. Používá se také do různých dezertů, jako jsou koláče, štrůdly nebo kompoty.

Od roku 2010 má suska sechlońska chráněné zeměpisné označení EU, což potvrzuje její unikátnost a význam pro polskou kulinářskou tradici.

Cena za 250 g balení suska sechlońska (s peckou): 9,19 PLN (55 Kč)
Cena za 1 kg balení suska sechlońska (bez pecky): 34,69 PLN (205 Kč)

Polské klobásy

Polsko je proslulé svými vynikajícími klobásami. Pokud máte Polsko spojené spíše s levnými a nekvalitními uzeninami, které se dováží do Česka, nákup přímo v Polsku vás snadno vyvede z omylu. Já si z poslední cesty přivezl loveckou klobásu a tzv. “křehkou” klobásu. Obě byly vynikající a musím dodat, že tak chutné klobásy jsem dosud jedl jen z domácí výroby.

Kiełbasa mysliwska, neboli lovecká klobása, je uzená klobása s charakteristickou intenzivní chutí a vůní. Vyrábí se z vepřového masa, které se jemně umele a smíchá s kořením, jako je česnek, pepř, majoránka a další. Směs se plní do přírodních střev a nechá se vyzrát několik dní, aby se chutě dobře prolnuly. Poté se klobásy udí studeným kouřem z tvrdého dřeva.

Polská lovecká klobása.
Polská lovecká klobása.

Kiełbasa krucha domowa neboli křehká klobása je regionální masný produkt typický pro okres Świdwin v Polsku, který byl v roce 2015 zapsán na seznam tradičních polských výrobků. Její historie sahá do roku 1974 a receptura je založena na kvalitním vepřovém mase a koření, jako je česnek, černý pepř, majoránka, kardamom a sůl. Masová směs zraje 24 hodin, poté se plní do tenkých vepřových střev, suší se a udí bukovým nebo ovocným dřevem. Výrobek se vyznačuje vysokou trvanlivostí a charakteristickou příchutí kardamomu.

Polská křehká klobása.
Polská křehká klobása.

Cena za 355 g balení polské lovecké klobásy: 20,87 PLN (123 Kč)
Cena za 340 g balení polské křehké klobásy: 12 PLN (71 Kč)

Polské kabanosy

Polský kabanos je místní tradiční uzenina, dlouhý, tenký a sušený salám s intenzivní chutí, výraznou vůní a charakteristickým vzhledem. Kabanosy se vyrábějí především z kvalitního vepřového masa, ale můžete narazit i na hovězí či krůtí varianty. Maso se nejprve naseká na kousky a smíchá s pečlivě vybraným kořením a solí. Přesná receptura se může lišit podle výrobce, ale nejčastěji se používá česnek, pepř, kmín, někdy i další koření jako paprika či muškátový oříšek. Najdete ale i verze s jalapeňo papričkami.

Polský kabanos z hovězího masa.
Polský kabanos z hovězího masa.
Polský kabanos s jalapeňo papričkami. Pálivost není nijak extrémní.
Polský kabanos s jalapeňo papričkami. Pálivost není nijak extrémní.

Připravená masová směs se plní do tenkých přírodních střívek a nechá se několik dní zrát v chladu. Poté se kabanosové tyčinky udí studeným kouřem z bukového nebo ovocného dřeva. Následně se ještě suší, dokud nedosáhnou požadované konzistence a trvanlivosti. Správně vyrobený polský kabanos by měl při lámání či krájení jemně praskat a odhalovat na řezu mramorování masa a drobné kousky tuku. Kabanosy se nejčastěji podávají jako studená pochoutka k pivu či vínu, ale skvěle se hodí i jako svačina na cesty či součást různých studených talířů.

Polský kabanos z vepřového masa.
Polský kabanos z vepřového masa.

Cena za 90 g balení polských hovězích kabanosů: 6,79 PLN (40 Kč)
Cena za 95 g balení polských kabanosů s jalapeňo papričkami: 5,29 PLN (32 Kč)
Cena za 95 g balení polských vepřových kabanosů: 5,29 PLN (32 Kč)

Polský dezert Ptačí mléko

Ptačí mléko, polsky “Ptasie mleczko”, je oblíbená polská sladkost z nadýchané pěny obalené v tenké vrstvě čokolády. Historie ptačího mléka v Polsku sahá do roku 1936, kdy tento název vymyslel název Jan Wedel.

Polský dezert Ptačí mléko.
Polský dezert Ptačí mléko.

Hlavními ingrediencemi pro přípravu ptačího mléka jsou cukr, želatina, vejce a různé příchutě jako vanilka či kakao. Ptačí mléko má velmi jemnou, nadýchanou konzistenci, která se doslova rozplývá na jazyku. Chuť je sladká, s jemným nádechem použité příchutě a s příjemným kontrastem křupavé čokoládové vrstvy. Původně mělo ptačí mléko pouze vanilkovou příchuť, ale postupně se objevily i další varianty.

V Polsku se ptačí mléko prodává v cukrárnách, supermarketech i specializovaných obchodech se sladkostmi. K dostání je v různých velikostech a tvarech, od malých jednohubek až po větší dezerty. Kvalita ptačího mléka se může lišit podle výrobce, přičemž některé cukrárny stále vyrábějí tento dezert ručně podle tradičních receptur. Na název “Ptasie mleczko” získala v rámci dlouhých patentových sporů ochrannou známku firma E. Wedel, ostatní výrobci tak vyrábějí podobné produkty pod mírně pozměněnými názvy jako “Alpské mléko”, “Rajské mléko”, “Andělské mléko” nebo “Nebeská pěna”. Svou verzi ptačího mléka mají i v Rusku, kde jej v roce 1967 vytvořila cukrářka Anna Čulková ve Vladivostoku. Dezert podobný ptačímu mléku mají i v Arménii.

Polské plněné tyčinky rurki

Rurki jsou další tradiční polskou pochoutkou. Jedná se o sladké trubičky z různých druhů těsta, které jsou plněné různými náplněmi, nejčastěji krémem z mléka, cukru a másla.

Polské plněné tyčinky rurki.
Polské plněné tyčinky rurki.

Přesný původ tohoto polského dezertu není zcela jasný, ale pravděpodobně se jedná o regionální specialitu pocházející z oblasti Slezska na jihu Polska. Těsto na rurki se připravuje z mouky, másla, cukru a vajec, někdy se přidává i trocha rumu nebo citronové kůry pro zvýraznění chuti. Těsto se vyválí na tenký plát a nakrájí se na proužky, které se následně opatrně navíjejí na kovové trubičky a pečou v troubě. Konce rurek z křehkého těsta se často namáčejí v čokoládové polevě. Po upečení se nechají rurki vychladnout a plní se krémem, který se hodí k danému druhu těsta.

Příprava dezertu vyžaduje hodně zručnosti a trpělivosti, zejména při navíjení těsta na kovové trubičky, ale výsledek stojí za to – křehké, voňavé a chutné trubičky, které se rozplývají na jazyku. Pokud se vydáte do Polska, určitě nevynechejte příležitost ochutnat tuto tradiční pochoutku.

Cena za 150 g balení polských tyčinek rurki: 4,65 PLN (28 Kč)

Polské perníčky katarzynki z Toruně

Katarzynki jsou tradiční polské perníčky pocházející z města Toruň, charakteristické svým tvarem šesti propojených medailonů. Jejich historie sahá až do 14. století, kdy se Toruň stala centrem výroby perníků v Polsku. Tyto sladké pochoutky se původně nazývaly “miodownik” kvůli přídavku medu a vyráběly se z místních surovin a dovážených koření. Katarzynki se staly jedním z nejoblíbenějších druhů toruňských perníků a jsou opředeny mnoha legendami o svém vzniku.

Polské perníčky katarzynki z Toruně.
Polské perníčky katarzynki z Toruně.

Nejznámější legenda vypráví o dceři pekaře jménem Kasia, která náhodou vytvořila jejich unikátní tvar. Jiné příběhy zahrnují řeholnici Kateřinu nebo učedníka Bogumila, který získal recept od včelí královny. Dnes jsou katarzynki symbolem města Toruň, oblíbeným suvenýrem a součástí polského kulturního dědictví. Každoročně se v Toruni koná “Svátek perníku”, kde jsou tyto perníčky oslavovány. Přestože se jejich výroba v průběhu let industrializovala, katarzynki si zachovávají svou jedinečnou chuť a tradici, která okouzluje již po staletí.

Cena za balení perníčků katarzynki z Toruně: 3,35 PLN (20 Kč)

Polské čokoládové oplatky Prince Polo

Polské sušenky Prince Polo jsou čokoládové oplatky, které se skládají z několika vrstev křehkých oplatkových listů proložených lahodnou kakaovou náplní. Celá sušenka je potažena vrstvou chutné čokolády.

Polské čokoládové oplatky Prince Polo.
Polské čokoládové oplatky Prince Polo.

Zajímavostí těchto sušenek je jejich dlouhá historie výroby, která až do roku 1955, kdy byly poprvé vyrobeny v továrně Olza v polském městě Cieszyn. Později byl jejich název změněn na Prince Polo, pod kterým jsou známé dodnes.

Druhou zajímavostí sušenek Prince Polo je jejich velká obliba na Islandu, kde patří mezi nejpopulárnější sladkosti. Islanďané jsou dokonce považováni za největší konzumenty těchto sušenek na světě. Když islandský prezident Ólafur Ragnar Grimsson přijel 11. března 1999 do Polska, řekl: “Celá generace Islanďanů vyrostla na dvou věcech – americké Coca-Cole a polském Prince Polo.”

V Česku se sušenky prodávají pod názvem Siesta.

Cena za 35 g balení polských čokoládových oplatek Prince Polo: 1,65 PLN (10 Kč)

Polský dezert kisiel

Kisiel je tradiční polský dezert, vzdáleně podobný mléčnému pudinku. Jeho historie sahá až do starověké Anatolie a Mezopotámie před 9000 lety, kde se podobné pokrmy připravovaly ze surovin jako oves, žito a pšenice. V polské kuchyni se jako kisiel původně označovaly husté polévky z rybí želatiny, často kyselé nebo kvašené, někdy doslazované a barvené ovocnými šťávami. Tyto polévky se jedly během půstu. Ovocné kisely zahušťované bramborovým škrobem, jak je známe dnes, se rozšířily až koncem 19. nebo začátkem 20. století díky rostoucí produkci brambor. Jejich příprava je snazší než u tradičních kvašených kiselů, což přispělo k jejich oblibě.

Polský dezert kisiel.
Polský dezert kisiel.

Dnes je kisiel nedílnou součástí polské kuchyně, často se podává jako lehký dezert po hlavním jídle. Příprava kisielu je poměrně jednoduchá – základem je ovocná šťáva nebo pyré, které se smíchá s cukrem a škrobem (nejčastěji bramborovým nebo kukuřičným). Tato směs se za stálého míchání přivede k varu, poté se nalije do forem nebo misek a nechá se vychladnout a ztuhnout v lednici. Nejoblíbenější příchutě jsou jahodová, malinová, rybízová a třešňová, ale lze použít téměř jakékoliv ovoce.

Kisiel je velmi osvěžující dezert a já si z Polska vždy vozím několik balíčků této pochoutky.

Cena za 38 g balení polského malinového kisielu: 1,59 PLN (10 Kč)

Polská náhrada kávy Inka

Inka je polská obilná káva vyráběná od roku 1971 ve městě Skawina. Technologie výroby byla vyvinuta polskými vědci. Výrobcem kávy Inka je společnost Grana. Inka neobsahuje kofein, , což z něj činí alternativu pro ty, kteří chtějí příjem kofeinu omezit nebo se mu zcela vyhnout. Nápoj je z ječmene, žita a čekanky. Díky této kombinaci získává Inka svou charakteristickou chuť a vůni, která může vzdáleně připomínat klasickou kávu.

Polská náhrada kávy - nápoj Inka.
Polská náhrada kávy – nápoj Inka.

Cena za 150 g balení polského nápoje Inka: 6,35 PLN (38 Kč)

Polské brambůrky s koprem

Poláci milují kopr. A proto jsem nemohl ze seznamu gastronomických suvenýrů vynechat ani polské brambůrky s koprem. Více informací zřejmě netřeba dodávat 😊

Polské brambůrky s koprem.
Polské brambůrky s koprem.

Cena za 130 g balení polských brambůrek s koprem: 5,99 PLN (36 Kč)

Jaké delikatesy si z Polska vozíte vy?

🇵🇱 Milujete polské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o polských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.