Co si přivézt ze Sicílie?


Sicílie (a Itálie obecně) je gastronomicky nesmírně bohatá, takže i mé tipy, co si přivézt ze Sicílie, budou rozsáhlejší než jindy. A přesto nebude možné obsáhnout ani malou část toho, co Sicílie nabízí. Takže, co jsem si z poslední cesty po Sicílii přivezl?

Sicilské sýry
Sicilské sýry. O sýrech z Itálie by se toho dalo napsat mnoho, společně se sušenou šunkou tvoří sýry pravidelně největší část toho, co si přivážím domů. V blízkosti Palerma se můžete podívat po tzv. „ztraceném sýru“ tuma persa, který vyrábí jen sýraři v obci Castronovo di Sicilia. Pecorino siciliano je zase jeden z nejstarších sýrů vyráběných v Evropě. Vyzkoušet můžete také obří sýr maiorchino. Já si tentokrát přivezl sýry od menších lokálních výrobců. Cena za sýry je různá, liší se podle typu sýra a velikosti balení.

Sicilské těstoviny

Sicilské těstoviny. Busiate jsou sicilský typ těstovin zatočený do spirál, které jsou uvnitř duté. Vzdáleně připomínají dříve používané zatočené telefonní kabely. Busiate jsou typické pro oblast sicilského Trapani. Já rád kupuji celozrnné těstoviny a nejinak tomu bylo i v tomto případě. Toto půlkilové balení vyšlo na necelé 4 Eur.

Sicilské těstoviny

Caserecce jsou další typické sicilské těstoviny, ideální pro použití s omáčkami, protože jsou schopné díky zatočenému tvaru nasát hodně tekutiny. V Itálii jsou prakticky všechny těstoviny vyráběny za pomocí bronzových matric, které by jim měly dávat drsnější povrch a zajišťovat tak větší přilnavost omáčky. Protože typů těstovin je v Itálii obrovské množství, vždy se snažím přivézt si lokální typ a v případě Sicílie to jsou právě caserecce a busiate. Toto půlkilové balení vyšlo na necelé 2 Eur.

Sicilské olivy

Sicilské olivy. Na trzích naleznete spoustu stánků s nabídkou oliv, ať už na váhu nebo balených. Před nákupem vám prodavač rád jednu nebo dvě olivy nabídne na ochutnání, můžete si tak vybrat ty, které vám chutnají nejvíce. Vakuované olivy bez problémů projdou na letišti bezpečnostní kontrolou na letišti (pokud nejsou v nálevu). Toto balení vyšlo na necelé 2 Eur.

Kandovaná pomerančová kůra

Kandovanou pomerančovou kůru. Na slunné Sicílii se daří pomerančům a citronům a tak jsou zakomponované do spousty receptur. S kandovanou pomerančovou kůrou se setkáte například na plněných trubičkách cannoli. Toto balení vyšlo na necelé 2 Eur.

Sicilská čokoláda Modica

Sicilskou čokoládu Modica. Čokoláda ze sicilské obce Modica má specifickou a originální recepturu, kdy se využívá ruční mletí kakaových bobů, které dodá čokoládě zvláštní zrnitou texturu a specifickou chuť. Čokoládu můžete koupit jak čistou, tak například s příchutí sicilských pomerančů nebo soli z oblasti Trapani. Cena za čokoládu je necelé 4 Eur.

Anýzové sušenky

Anýzové sušenky. Anýz nebo máta jsou mé oblíbené rostliny, s anýzovými sušenkami jsem se v Palermu setkal poprvé. Chuť je příjemně větrová, nepříliš sladká. Doporučuji jako netradiční dárek. Balení sušenek na obrázku je vyrobeno jen několik kilometrů od Palerma, podpoříte tak i lokálního výrobce. Toto balení vyšlo na 2,50 Eur.

Italský bylinný likér Amaro

Italský bylinný likér Amaro. Likér se často konzumuje po jídle. Má hořkosladkou chuť. Typů tohoto likéru je velké množství. V této variantě „Amara“ je použita kůra z červených sicilských pomerančů. Je možné zakoupit i lahvičku po 100 ml, kterou si můžete vzít bez problémů na palubu letadla. Toto malé balení vyšlo na 5 Eur.

Keramika se sicilskými motivy

Keramiku se sicilskými motivy. Keramiku nemusíte kupovat jen na trzích, často je mají i v supermarketech, kde ji jde pořídit skutečně levně. Talíř na obrázku vyšel v palermském supermarketu Famila na 2 Eur.

Keramika se sicilskými motivy

Talíře mají v průměru 45 cm, takže nejde o žádné malé mističky. Cena i u tohoto vzoru je 2 Eur.

Pokud nejste omezeni vahou zavazadel a množstvím převážených tekutin, pak samostatnou kapitolou toho, co si přivézt ze Sicílie, by bylo skvělé sicilské víno.