Perníky z Toruně (pierniki toruńskie) jsou tradiční polskou sladkostí s dlouhou historií sahající až do středověku. Tyto perníky jsou neodmyslitelně spjaty s městem Toruň, které se nachází v severní části Polska na břehu řeky Visly. Toruň je na národní úrovni propagována pod heslem “Perníkové město”, což svědčí o významu této sladkosti pro identitu města.
Toruňský perník

Historie toruňských perníků
První zmínky o výrobě perníků v Toruni pocházejí již ze 13. století, kdy město patřilo k Hanzovní lize a bylo významným obchodním centrem. Díky strategické poloze na křižovatce obchodních cest měli místní pekaři přístup k vzácným ingrediencím, jako bylo koření z dalekých zemí. To jim umožnilo experimentovat a vytvořit recepturu na perníky, která se stala vyhlášenou po celé Evropě.
Popularita toruňských perníků byla tak velká, že vzniklo rčení: “Čtyři nejlepší věci v Polsku jsou: toruňský perník, gdaňská vodka, varšavská bota a krakovská panna.” Toto tvrzení jasně ukazuje, jakou prestiž si toruňské perníky vydobyly.

Receptura toruňských perníků
Tradiční toruňské perníky se vyznačují bohatou chutí a vůní, kterou získávají díky použití kvalitních surovin a speciálního koření. Základ těsta tvoří žitná mouka, med a směs koření, která může obsahovat skořici, hřebíček, nové koření, kardamom, zázvor a další. Přesné složení koření se může lišit podle receptu, který si každá rodina či pekárna pečlivě střeží.
Původně se perníkům říkalo “miodownik”, což odkazovalo na jejich hlavní sladkou složku – med. Ten se získával z včelínů v okolí Toruně, zatímco mouka se dovážela z Chełmna. Koření, které dávalo perníkům jejich charakteristickou chuť, pocházelo z daleka – z Gdaňsku, Německa a dokonce až z Indie, kam se dostávalo přes Černé moře a Lvov.
Perníky se vyrábějí v různých tvarech a velikostech, od malých figurek až po velké zdobené pláty. Nejčastěji se můžeme setkat s perníky ve tvaru srdce, hvězdy či typických postav z pohádek a legend. Některé perníky jsou zdobené barevnou polevou nebo čokoládou, jiné jsou ponechány v přirozené podobě, aby vynikla jejich struktura a chuť.

Nejoblíbenějším druhem toruňských perníků jsou “katarzynki”, které mají unikátní tvar šesti propojených medailonů. Jejich vznik je opředen mnoha legendami, z nichž jedna vypráví o dceři pekaře jménem Kasia, která vytvořila tento tvar náhodou, když neměla vhodné formičky a použila cínový hrnek.

Význam perníků pro město Toruň
Město Toruň je na své perníkářské tradici nesmírně hrdé a každoročně pořádá různé akce a festivaly věnované této sladkosti. Nejznámější je Festival perníků, který se koná na přelomu srpna a září. Během festivalu můžete ochutnat perníky od různých výrobců, zúčastnit se workshopů a sledovat soutěže v pečení a zdobení perníků.
Pokud se vydáte do Toruně, rozhodně nevynechejte návštěvu místních perníkáren a kaváren, kde můžete ochutnat čerstvé perníky a další sladké speciality. Mezi nejznámější patří Kopernikova perníkárna, perníky je ale možné koupit v desítkách obchodů v historickém centru. Já koupil jen čtyři malé kousky na ochutnání, 100 gramů stálo 5,79 PLN (35 Kč).

Toruňské perníky jsou nejen lahodným pečivem, ale také oblíbeným suvenýrem a dárkem z Polska. Díky dlouhé trvanlivosti si je můžete přivézt domů a objevit jejich nezaměnitelnou chuť i po návratu z cest.
Hezké mlsání!
🇵🇱 Objevte kouzlo polské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství polských pokrmů a nápojů.