Estamboli polo (استانبولی پلو, v překladu “rýže po istanbulsku”) je tradiční íránské jídlo, připravované především z rýže a brambor.
Navzdory svému názvu nemá tento pokrm přímou spojitost s tureckou kuchyní a v samotném Turecku není běžně známý ani konzumovaný (vzpomeňte na českého “španělského ptáčka!”). Název je spíše odkazem na historické kulturní vlivy a obchodní kontakty mezi Persií a Osmanskou říší, jejíž centrem byl Istanbul.

Estamboli polo patří mezi velmi oblíbené pokrmy íránské kuchyně. Jeho popularita spočívá zejména v jednoduchosti přípravy a snadné dostupnosti základních surovin. Díky tomu se stal symbolem nenáročnosti a skromnosti. Přestože existují různé varianty tohoto jídla, základní verze zůstává jednou z těch nejoblíbenějších.
V Íránu existuje několik variant estamboli polo:
- Tradiční červená verze: připravuje se s rajčaty nebo rajským protlakem, cibulí a někdy s fazolovými lusky nebo hráškem.
- Jednoduchá bílá verze: nejjednodušší možná verze, založená pouze na kombinaci rýže a brambor a masového vývaru.
- Masová varianta: obsahuje přidané mleté maso (hovězí nebo jehněčí), často restované s cibulí a rajčaty.

Jednoduchá bílá varianta estamboli polo, zachycená na fotografiích výše, skutečně sestává jen z rýže a brambor nakrájených na kostky a připravených za použití masového vývaru. Druhá varianta je pak vylepšená kostičkami osmažených brambor.
Jídlo působí velmi jednoduše a minimalisticky. A přesně takové je. Je to pokrm, který lze jednoduše připravit, aniž by vyžadoval speciální ingredience nebo dlouhou dobu vaření.
Chtěli byste jej ochutnat?
Dobrou chuť!