Faloodeh Yazdi: osvěžující dezert z Jazdu

Faloodeh Yazdi (فالوده یزدی) je jedním z nejznámějších íránských dezertů typických pro město Jazd. Jedná se o tenké nudle ze škrobu zalité sirupem z vody, cukru a růžové vody. Faloodeh se podává vychlazený.

Faloodeh Yazdi: tenké nudle ze škrobu zalité vychlazeným sladkým sirupem s růžovou vodou.
Faloodeh Yazdi: tenké nudle ze škrobu zalité vychlazeným sladkým sirupem s růžovou vodou.

V Íránu existuje několik regionálních variant dezertu faloodeh, z nichž nejznámější je faloodeh ze Šírázu. Verze z Jazdu je výrazně odlišná.

  • Faloodeh Shirazi se připravuje ze škrobových nudlí smíchaných s mraženou směsí růžové vody, cukru a citronové šťávy. Podává se jako ledová tříšť. Dezert má výrazně osvěžující, citrusový nádech.
  • Faloodeh Yazdi oproti tomu postrádá led. Jeho sirup je hustší díky delšímu procesu vaření. Je dochucen semínky, která jsou na sebe schopna vázat vodu.

Faloodeh má v Íránu dlouhou tradici, sahající pravděpodobně do období Safíovské říše (16.–18. století), kdy se začaly prosazovat sofistikované techniky přípravy cukrovinek. Já faloodeh Yazdi ochutnal v jedné z jazdských cukráren nedaleko od náměstí Amir Chakhmagh, jedna porce vyšla na 500 000 IRR (14 Kč).

Vychlazený faloodeh s příjemnou chutí růží byl i na začátku jara skvěle osvěžující pochoutkou.

Dobrou chuť!