Kek-e Yazdi (کیک یزدی) je tradiční koláček pocházející z města Jazd, významného pouštního města v centrálním Íránu. Koláček patří mezi oblíbené íránské dezerty, je typický svou jemnou strukturou, aromatickou chutí a charakteristickým vzhledem podobným malému muffinu.

Kek-e Yazdi má své kořeny v historickém městě Jazd. Pečení sladkých dezertů zde má dlouhou historii (i já si přivezl spoustu sladkých gastrosuvenýrů právě z Jazdu!), která sahá několik století zpět, kek-e yazdi je jedním z nejznámějších a nejstarších místních receptů.
Základními ingrediencemi pro tento koláček podobný muffinu jsou hladká mouka, vejce, cukr, hustý jogurt, olej, med, prášek do pečiva, mletý kardamom a volitelně růžová voda. Koláček se často zdobí nasekanými pistáciemi nebo mandlemi.

Kek-e yazdi má jemnou, nadýchanou strukturu. Chuťově dominuje výrazná vůně kardamomu, decentně je cítit růžová voda a jemná sladkost. Právě díky použití růžové vody a kardamomu představuje tento koláček typickou ukázku perské cukrářské tradice, která hojně využívá vonné a aromatické ingredience. V receptuře se používá poměrně dost oleje, koláček tak rozhodně není suchý.
Já ochutnal kek-e yazdi přímo v Jazdu, jeden kousek jsem zakoupil za 100 000 IRR (3 Kč) v jedné z cukráren nedaleko od náměstí Amir Chakhmagh.
Dobrou chuť!